latinica  ћирилица
11/04/2019 |  08:40 ⇒ 08:42 | Аутор: СРНА

Угљевички оркестар хармоника пред шамачком публиком

Оркестар хармоника "Алекса Шантић" из Угљевика представио се публици у Шамцу репертоаром српске традиционалне музике, као и музиком Балкана и других народа.
Шамац: Оркестар хармоника - Фото: СРНА
Шамац: Оркестар хармоникаФото: СРНА

Оркестар хармоника "Алекса Шантић" постоје више од 20 година, осам пута били су прваци Републике Српске, те на Олимпијади у Сочију представљали су Српску и БиХ.

- На позив предсједника Српске и руске Амбасаде наступали смо у Јекатеринбургу гдје смо одржали неколико концерата са њиховом филхармонијом. Од 16 држава учесница освојили смо гран-при са српском музиком и тако промовисали нашу музику Србије и Српске - рекао је вођа оркестра Славко Николић.

Он је додао да их је јавност упознала и у шоу програму РТС "Ја имам таленат" гдје су се пласирали на четврто мјесто.

- Циљ нам је већа пажња јавности на ову генерацију како би они имали прилику да обиђу цијели свијет као што су генерације прије њих. Хвала медијима на томе што подржавају златну дјецу која су дошла да приреде озбиљан концерт - рекао је Николић.

Он је додао да је у плану путовање у Јапан и друга турнеја од Словеније до Лондона која би трајала 15 дана.

Према његовим ријечима, највише их финансира Термолектрана "Угљевик", а када иду ван земље финансира их Влада Српске.

Хармоникаш Милорад Мирковић, који већ три године свира хармонику у оркестру, каже да остварује свој животни сан, јер је као мали слушао познате извођаче као што су Мирко Кодић, Ацо Софронијевић, Борка Радивојевић и други, те жели да буде као они.

Концерт је одржан синоћ у Кино дворани у Шамцу, а поводом Дана општине.