latinica  ћирилица
11/04/2019 |  09:12 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Југовић: Захваљујући одличној сарадњи са Србијом реализовани многи пројекти

Општина Пале остварује изузетну сарадњу са највишим институцијама Србије и такав однос већ је и конкретизован реализацијом пројекта реконструкције Романијске улице, што је један од послова који се годинама уназад наметао као приоритет у области изградње и обнове путне инфраструктуре, изјавио је Срни начелник Пала Бошко Југовић.
Бошко Југовић - Фото: РТРС
Бошко ЈуговићФото: РТРС

Он је напоменуо да је тај пројекат представљао подухват који ова локална заједница није могла самостално да оживотвори на овако квалитетан и свеобухватан начин.

Југовић је подсјетио да је Влада Србије за реконструкцију Романијске улице донирала непуних милион марака што је, уз око 250.000 марака из општинског буџета, било довољно да Пале добију савремену градску саобраћајницу, чији се значај мјери и чињеницом да је најважнији алтернативни путни правац којим се улази у град.

То је, каже он, потврђено и током вишемјесечне реконструкције тунела Каловита брда на главном магистралном путу када је ова улица, преоптерећена великом саобраћајном фреквенцијом, претрпјела значајна оштећења и доведена практично до фазе неупотребљивости, што је могло да прерасте у дугорочан проблем за општину да није било донације Владе Србије којим је реализован овај пројекат.

- За реализацији овог пројекта, осим институцијама Србије и њеним највишим званичницима, велику захвалност дугујемо и тадашњем предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је током честих боравака у Палама и разговора са мном и сарадницима из општинске управе спознао важност овог пројекта за нашу општину и грађане, те потом и посредовао код Александра Вучића, тада предсједника Владе Србије, да се општини одобри позамашан износ од 500.000 евра, чиме је и омогућено да овај пројекат у потпуности оживотворимо на терену и добијемо савремену путну комуникацију - истакао је Југовић.

Он је нагласио да ће предстојећи сусрет са званичницма Србије у Бијељини свакако бити прилика да се и лично захвали на подршци и плодотворној сарадњи, тим више јер је општини Пале недавно одобрено и додатних 150.000 марака из буџета Србије за изградњу амбуланте на Јахорини.

Начелник Пала подсјећа да су на Јахорини и подручју општине Пале присутни и инвеститори из Србије, што потврђује и примјер фабрике за производњу лед-расвјете "Вајс лајт", која је већ изградила један производни објекат и положила камен темељац за други у кругу некадашњег "Фамоса", чију имовину је купила општина Пале с намјером да на том мјесту оформи индустријску зону.

- Ови пројекти нису и једини облик институционалне сарадње наше општине и Србије, јер подршком и признањем сматрамо и одлуку Одбојкашког савеза Србије да припреме женске и мушке селекције пред највећа такмичења редовно обављају у Палама - напоменуо је Југовић.

Он је подсјетио на интензивну сарадњу на пољу културе, присуство Пала у значајним емисијама Јавног медијског сервиса Србије РТС, те великих и утицајних комерцијалних телевизија.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић недавно је најавио да ће почетком маја, највјероватније у Етно-селу "Станишићи" код Бијељине, бити одржан састанак свих начелника и градоначелника из Српске, те неколико из Федерације БиХ гдје је већинско српско становништво.

Састанку би требало да присуствују и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Србије Александар Вучић, премијер Србије Ана Брнабић и други званичници из Српске и Србије.

Вишковић је рекао да би на састанку требало да буде ријечи о реализацији досадашњих пројеката и даљој сарадњи у реализацији будућих пројеката за које се већ сада праве планови.