latinica  ћирилица
11/04/2019 |  09:31 ⇒ 09:35 | Аутор: РТРС

Sberbank Europe Grupacija остварила најбољи годишњи резултат

Нето добит Сбербанк групације за 2018. годину износи 34 милиона евра, што је најуспјешнија година од појављивања на европском тржишту 2012. године.
Соња Саркози -
Соња Саркози

Све чланице биљеже позитивне резултате, са највећим доприносом Чешке Републике (14,7 милиона евра) и Србије (11, милион евра), при том је како наводе у саопштењу одлична година за пословање у сегменту становништва: база клијената плус 7,4 одсто на годишњем нивоу, бруто износ кредита плус 13,7 одсто на годишњем нивоу.

Смањење омјера НПЛ (ненаплативих) пласмана је са 11 одсто на 7,3 одсто у односу на претходну годину и стабилан однос капитала (ЦЕТ1 омјер редовног основног капитала 16,6 одсто).

Са нето добити од 34 милиона евра у 2018. години, Сбербанк групација је доказала своју позицију успјешног играча на банкарском тржишту Централне и Југоисточне Европе.

Нето добит је резултат побољшаног пословања, ефикасног управљања трошковима и смањеним трошковима ризика.

Увођењем нових брзих кредита у Њемачкој, повећаном потражњом за кредитима у банкама, чланицама и досљедним развојем дигиталног асортимана производа омогућили су пораст броја клијената у 2018. години.

- Постизањем најбољих пословних резултата током једне финансијске године, у скоријој историји Sberbank Europe Grupacija, потврдило се да нудимо праве производе и услуге. Чланице Сбербанк Еуропе Групације су значајно допринијеле позитивном резултату, те су чак повећале своју нето добит у 2018. години у односу на претходну годину са изузетком Чешке Републике на коју су се одразиле мјере реструктуирања. Највећи допринос у укупној добити у 2018. години био је од Чешке Републике (14,7 милиона евра ) и Србије (11,1 милиона евра). Друге чланице такође су оствариле задовољавајућу нето добит током 2018. године, а ту је Словенија са 8,1 милиона евра, Хрватска 6,2 милиона евра, Мађарска 4,3 милиона евра, БиХ 3,6 милиона евра као и Бањалука од 2,6 милиона евра - изјавила је Соња Саркози, предсједница Управе Sberbank Europe Grupacija.