latinica  ћирилица
11/04/2019 |  10:10 | Аутор: СРНА

Цуцић: Сценарио о затварању границе БиХ није претјерано реалан

Комесар Србије за избјеглице Владимир Цуцић оцијенио је данас, поводом најава из БиХ о затварању границе са Србијом ако буде настављено затварање границе ЕУ пред мигрантима, да такав сценарио није претјерано реалан.
Владимир Цуцић (фото: Fakti.org) -
Владимир Цуцић (фото: Fakti.org)

- Сваке године почиње велико покретање /миграната/ које ће трајати до краја октобра, па ће се после зауставити у центрима - рекао је Цуцић.

Он је додао и да је сасвим очекивано да мигранти потраже алтернативни правац кретања јер су, како је подсјетио, неке сусједне земље већ подигле жице.

- Мигранте, као ни воду, никад нико није зауставио. Показало се да је могуће да пробију границе и они то обилато користе - изјавио је Цуцић за РТС.

Цуцић је истакао и да је Србија спремна за нови талас миграната, додавши да се не очекује већи притисак.

- Мислим да је грчка власт јасно показала да неће дозволити непланиране поласке. Грци и Турци добро и организовано држе ријеч и испуњавају своје обавезе - рекао је Цуцић.

Према његовим ријечима, мигранти у Србију не могу да дођу десантом.

- Треба да се десе већа помјерања у Грчкој и Турској, смирила се ситуација у Сирији, не очекујемо притисак, али су чуда могућа - навео је Цуцић.

Он је додао и да је у Србији јутрос било око 3.900 миграната, од којих је њих око 3.300 у прихватним центрима.

Цуцић је навео да је број миграната ове седмице смањен за око 300 у односу на претходну.

Говорећи о захтјевима миграната за азил, Цуцић је навео да је 99 одсто поднесених у Србији нереално.

- Они поднесу захтјев да би били овдје легално и не чекају да се легално процесуирају, чак не сачекају ни први интервју, па одмах 95 одсто њих оде - рекао је Цуцић, додавши да мање од 20 људи заиста жели да остане у Србији.

РТС је подсјетио да између Србије и Сјеверне Македоније гранична полиција од почетка године биљежи већи број илегалних улазака миграната.