latinica  ћирилица
11/04/2019 |  10:53 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Соколац: Нова Одлука о допунским правима борачких категорија

Новом Одлуком о допунским правима породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца општине Соколац, девет ранијих права смањено је на четири, али ће планираним средствима од 80.000 КМ бити обухваћено више корисника.
СО Соколац - Фото: илустрација
СО СоколацФото: илустрација

Овом одруком утврђују се допунска права борачких категорија са подручја општине Соколац, ако су незапослени или у стању социјалне потребе и уколико им укупна мјесечна примања по члану домаћинства не прелазе 260 КМ.

Новом одлуком, како је образложено одборницима на сједници локалне Скупштине, више се неће рјешавати питања набавке огрева и стамбеног збрињавања за породице погинулих, неће се сносити трошкови превоза основаца, као и стипендирање студената јер су промијењи услови за њихову примјену новим законским рјешењима.

Начелник општинског Одјељења за општу управу Љиљана Дамјановић рекла је новинарима да се према овој одлуци из буџета општине Соколац надокнађују трошкови сахране и обезбјеђује дио средстава за трошкове лијечења, суфинасирају трошкови екскурзија дјеце ратних војних инвалида у износу од 50 одсто од укупних тршкова и учествује у надокнади трошкова превоза за дјецу РВИ од прве до четврте категорије и дјецу демобилисаних бораца прве и друге категорије.

- Ми имамо по комисији око 100-120 захтјева који се односе на трошкове сахране и лијечења и с обзиром да је неки просјечни износ који се по захтјеву одобрава 250–300 КМ, од планираних 80.000 КМ у буџету значајна средства улажемо у финансирање тих захтјева - навела је Дамјановићева.

Она је истакла да породице погинулих бораца могу поднијети захтјев по било ком основу из ове одлуке без обзира на њихова примања по члану домаћинства.

Према њеним ријечима, ранија права из ове одлуке дефинисана су новим законским рјешењима.

Дамјановићева је нагласила да у Републици Српској само три општине имају одлуку о допунским правима породица погинулих бораца, РВИ и демобилисаних бораца и да је једна од њих Соколац.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је из буџета општине Соколац до сада издвојено скоро 90.000 КМ за допунска права, да је измирено 70.000 КМ и да је око 20.000 КМ остало неизмирених обавеза по том питању.

Он је рекао да у наредних 15 дана предстоји формирање седмочлане Комисије за допунска права борачких категорија, у којој су четири члана из удружења проистеклих из минулог Одбрамбено-отаџбинског рата.