latinica  ћирилица
11/04/2019 |  11:13 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Четири нова возила за бањалучке ватрогасце

Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука у мају ће покренути процедуру набавке четири нова возила за бањалучке ватрогасце, чија се укупна вриједност процјењује на 722.000 КМ.
Ватрогасни дом у Бања Луци - Фото: РТРС
Ватрогасни дом у Бања ЛуциФото: РТРС

 Шеф овог одсјека Младен Ћућун изјавио је Срни да ватрогасна бригада тренутно на располагању има 28 возила.

Он је истакао значај опреме и средстава који ће бити набављени за бањалучку ватрогасну јединицу, међу којима је специјално ватрогасно возило платформе 22 метра које би служило за гашење пожара на висини, а користило би и за друге техничке интервенције за потребе града.

Ћућун је додао да ватрогасна јединица има два возила истих карактеристика, али платформи 32 и 39 метара, те да су им неопходна и мања да не би користили скупа велика возила за мање интервенције.

Ћућун каже да је у плану и набавка теренског оперативно-комуникационог возила опремљеног најмодернијом сателитском опремом.

"Поучени искуством из 2014. године када нам је пао комплетан систем везе, ово возило ће омогућити да нема више могућности да јединице заштите и спашавања, ватрогасне бригаде и штаб за ванредне ситуације остану без радио-комуникације, јер ћемо имати закупљен сателит и конекцију током цијеле године", појаснио је Ћућун.

Он је рекао да је, осим ове опреме, приоритет завршетак централног магацина на Раковачким барама чија је изградња почела прије седам дана, гдје ће на једном мјесту бити сва материјално-техничка средства за јединице за сапашавање и за потребе грађана у случају ванредне ситуације.

Према ријечима Ћућуна, комплетан завршетак тог објекта и складиштење опреме очекује се у септембру или октобру.