latinica  ћирилица
11/04/2019 |  11:46 ⇒ 19:01 | Аутор: Агенције

Суд: Асанж проглашен кривим, запријећена максимална казна (ВИДЕО)

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж спроведен је у полицијску станицу у Лондону након што му је Еквадор укинуо азил послије седам година и одузео држављанство. САД траже изручење. Асанж тврди да није прекршио услове кауције. Проглашен је кривим јер је одбио да се преда.
Хапшење Асанжа (фото:screenshot/twitter/RT) -
Хапшење Асанжа (фото:screenshot/twitter/RT)

19.00 Велика Британија неће изручити Џулијана Асанжа САД-у, ако му тамо пријети смртна казна, изјавио је британски министар за европске послове Алан Данкан.

- То је наша политика у свим околностима, тако да се подједнако односи се и на Асанжа и он неће бити изручен ако ће се суочити са смртном казном - рекао је Данцан за Скај Нјуз, а преноси Ројтерс.

 

16.30 Судија у Лондону прогласио је Асанжа кривим за кршење услова кауције 2012. године, а пресуда ће му бити изречена 2. маја.

Асанж се на саслушању, изјаснио да није крив по оптужби која је произашла из његовог захтјева за азил у еквадорској Амбасади. Он би због кршења услова кауције могао бити осуђен на годину дана затвора. Пресуда ће Асанжу бити изречена 2. маја, путем видео-линка, јавила је Раша тудеј.

Иако су шведске власти одбациле оптужбе 2017. године, британске власти га и даље терете за кршење услова кауције.

16.20 Одлуку о укидању азила оснивачу Викиликса донио је Еквадор и Велика Британија није лобирала да се то учини, саопштила је портпарол британског премијера Терезе Меј.

Она је рекла да је од почетка вођен дијалог са властима Еквадора, које су саме донијеле одлуку о укидању азила Асанжу.

16.15 Асанж је послао пркосну поруку из комбија у који га је британска полиција убацила из амбасаде Еквадора у Лондону.

Агенција Ројтерс објавила је фотографије на којима се Асанж види како подиже палац.

(Фото: REUTERS / Peter Nicholls)

15.40 Америчко тужилаштво саопштило је да је Асанж оптужен за завјеру с циљем да оствари приступ повјерљивом компјутеру администрације САД заједно са бившим америчким војним обавјештајним аналитичаром Челсијем Менингом 2010. године.

Асанж се суочава са казном од пет година затвора, објавило је америчко Министарство правде. Хапшање Асанжа у Лонодну отвара пут његовом могућем изручењу Америци.

Министарство правде наводи да је Асанж /47/ ухапшен у складу са споразумом о изручењу између САД и Велике Британије и да је оптужен за умијешаност у једно од највећих нарушавања повјерљивих информација у историји САД.

У оптужници се наводи да је је Асанж у марту 2010. године у оквиру завјере помогао Менингу да разбије шифру у компјутерима америчког Министарства одбране, који су били повезани са тајном интернетском мрежом коју администрација САД користи за повјерљиве документе и комуникације. Њему се ставља на терет да је био дио завјере с циљем да се изврши компјутерски упад.

11.15 Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса, ухапсила је британска полиција након што је избачен из еквадорске амбасаде у Лондону. Како медији преносе, њему је Еквадор укинуо азил.

Полиција је званично објавила да је Асанжа ухапсила након што је напустио амбасаду Еквадора, преноси Спутњик.

Британски министар унутрашњих послова Саџид Џавид је рекао: "Могу да потврдим да је Асанж у притвору и да је суочен са правосуђем Британије".

- Након што је влада Еквадора укинула азил оснивачу Викиликса, британска полиција је ушла у амбасаду Еквадора у Лондону - додао је он

Како преноси РТ, оснивач Викиликса избачен је из еквадорске амбасаде у Лондону, гдје је провео последњих шест година. Предсједник Еквадора објавио је да је та земља ускратила Асанжу право на азил. Однос између Асанжа и еквадорских власти се погоршао од 2017. године, након промјене политичког режима у земљи.

Асанж је добио азил у амбасади Еквадора у Лондону 2012. године, а затражио га је како би избјегао да буде изручен Шведској, чије су власти жељеле да га испитају у оквиру истраге о сексуалном нападу.

Од истраге се касније одустало, али Асанж стахује да би могао да буде изручен САД, које га траже због објављивања хиљада тајних војних и дипломатских докуменатата.