latinica  ћирилица
11/04/2019 |  11:48 ⇒ 21:26 | Аутор: СРНА

Прекинута сједница ПД ПС БиХ, није обезбијеђен кворум

Због недостатка кворума предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто прекинула је прву хитну сједницу овог дома у новом сазиву.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

На сједницу су дошла 22 посланика, што је било довољно за кворум за рад, али није дошао нико од посланика из Републике Српске, тако да није било услова да Представнички дом одлучује о било чему.

Према дневном реду сједнице, посланици су требало да разматрају информацију Савјета министара у техничком мандату о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ са освртом на актуелну безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Друга тачка дневног реда прве хитне сједнице у овом мандату требало је да буде инФормација Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о разлозима неименовања чланова Делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе и могућим посљедицама.

Због неформирања парламентарних комисија, парламент БиХ пропустио је рок за пријављивање делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе за ову годину.

Сазивање хитне сједнице затражили су посланици СДП-а, Наше странке, СББ-а и А-СДА.

Клуб посланика СНСД-а и Српски клуб најавили су раније да неће доћи на данашњу сједницу тражећи да се одблокира процес формирања Савјета министара и завршетка конституисања парламентарних комисија, истичући да неће пристати на условљавања других политичких субјеката када је ријеч о спровођењу воље бирача.

На данашњу сједницу Представничког дома дошли су и представници власти Унско-санског кантона, који су изразили разочарење због њеног неодржавања.

Премијер Унско-санског кантоан Мустафа Ружнић рекао је новинарима да су у том кантону формирали четири привремена прихватна центра како би мигранти имали гдје презимити и како би се у том периоду сви заједнички припремили за нови мигрантски талас који се очекује са почетком прољећа.

- Сада смо у ситуацији да морамо затворити два центра - "Мирал" у Великој Кладуши и "Бира" у Бихаћу, односно измјестити их на друге локације у ненасељено подручје, због чега смо очекивали да ће на данашњој сједници бити задужено Координационо тијело да поступи по закључцима Градског вијећа Бихаћа и Владе Унско-санског кантона да се сачини акциони план и проведе у року од 30 дана у вези са овим питањем - рекао је Ружнић.

Он је рекао да ће бити искориштени капацитети Завода за јавно здравство, Ветеринарског завода, МУП-а Унско-санског кантона да ова два мигрантска центра буду затворена или измјештена, док би локацију требало да одредити Канцеларија за странце.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић најавио је затварање прихватних центара у овом граду, али и предузимање других радикалнијих мјера.

Фазлић је истакао да Бихаћ, град са 60.000 становника, а у којем је смјештено више хиљада миграната, сноси највећи терет и нема адекватне капацитете за збрињавање илегалних миграната.

Један од посланика који су затражили одржавање хитне сједнице Представничког дома Саша Магазиновић из СДП-а рекао је новинарима да тражи од Савјета министара у техничком мандату информацију шта је до сада урађено у вези са питањем неовлаштеног пребацивања миграната из Хрватске у БиХ.

Магазиновић је оцијенио да између институција у БиХ не постоји одговарајућа сарадња када је ријеч о миграцијама, што је илустровао подацима Граничне полиције БиХ која најављује долазак 75.000 миграната, док Служба за послове са странцима располаже податком о доласку 50.000 нових миграната.

Он тражи и одговор колико је новца дато БиХ за суочавање са мигрантском кризом, те ко је и на шта је тај новац потрошен.

Магазиновић је увјерен да ће се са проблемом илегалних миграната ускоро суочити и други градови у БиХ, међу којима је и Сарајево.

Повезане вијести:

Стевандић: Нећемо присуствовати ванредној сједници ПД ПС БиХ

Посланици СНСД-а неће присуствовати хитној сједници ПД ПС БиХ