latinica  ћирилица
11/04/2019 |  12:01 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Ниједна институција не контролише ускладиштено оружје у ФБиХ

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да на територији Федерације БиХ који контролише СДА постоји огроман број разних паравојних формација и организација проистеклих из посљедњег рата које се обучавају за нове сукобе.
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

Коментаришући за Инсајдер недавне тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СНСД-а Милорада Додика да се Бошњаци "илегално наоружавају" те да је дошло до неконтролисане и повећане производње оружја и муниције у фабрикама намјенске индустрије на подручју ФБиХ, Галијашевић истиче да се сви ти процеси, према његовим ријечима, одвијају под директном контролом највеће бошњачке странке.

- СДА је мимо закона формирала многе организације које представљају терет друштву и које су отворена пријетња безбједности. Управо је СДА извор свих сукоба и свих паралелних дејстава од 90-их година до данас. То је странка која је научила да дјелује изван система и која не функционише у оквиру институција и закона. Највећу пријетњу представља то што СДА, таква каква јесте, има оружане ресурсе у виду шест намјенских фабрика и што под својом контролом има стотине разних организација које су спремне на насиље - каже Галијашевић.

Он, између осталог, наводи бројне примјере који, како тврди, доказују да се у дијеловима ФБиХ већ годинама врши борбена обука појединаца и организација које контролише највећа бошњачка партија.

- Постоје многе организације проистекле из рата које су наставиле да врше обуку. То су "Зелене беретке", затим "Аскери", чије смо обуке могли да видимо, ту су разни аирсофт клубови који су се појављивали у операцијама на Игману, који врше обуку око Игмана и на подручју средње Босне. Могли смо да видимо и "Патриотску лигу", која врши одређене обуке у униформима. Све се то одвија на етнички најочишћенијем дијелу БиХ, а то је простор Федерације гдје живе муслимани. Више муслимана данас живи у Источном Сарајеву него Срба и Хрвата заједно било гдје на простору који контролише СДА. Њима такав етнички очишћен простор и треба како би наведене активности водили што скривеније од очију јавности - тврди Галијашевић.

Подсјећајући на више пута поновљену изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да намјенске фабрике у ФБиХ производе оружје и муницију за "не дај Боже", Галијашевић тврди да је та прозводња, заправо, намијењена за "сукобе, ратове и хаос".

- Предсједник Додик управо је указао на ту околност да се шест великих фабрика у којима се производи све од стрељачког оружја па до хаубица 155 милиметара, а то су фабрике у Горажду, Коњицу, Хаџићима, Вогошћи, Травнику и Бугојну, налазе потпуно изван контроле заједничких институција БиХ. Једина контрола се остварује у спољнотрговинском промету. Међутим, када је ријеч о складиштењу тог оружја, када је ријеч о наоружању које остаје у земљи и које не иде у спољнотрговински промет, не постоји ниједна заједничка институција која врши контролу над количином тог оружја, над складиштима нити над евентуалним злоупотребама. Кад видимо колико у овој земљи функционише паравојних, параполитичких и разних паралелних организација, кад видимо исламски радикализам који преко тих организација упућује људе на друга ратишта, кад видимо вехабијске кампове, затворена насеља и ако знамо колики је прилив миграната, јасно је да ово оружје може бити злоупотребљено заједно са вишковима наоружања које је још давно требало да се уништи у овој земљи - каже Галијашевић.

Извор: Insajder.in