latinica  ћирилица
11/04/2019 |  12:25 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Ђуревић: Циљ - задржати становништво на подручју Вишеграда

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је Срни да ова локална заједница на различите начине настоји да задржи становништво, а посебно младе људе на овом подручју.
Младен Ђуревић - Фото: СРНА
Младен ЂуревићФото: СРНА

- Издвајамо велика средства за подстицај наталитета, за изградњу зграде за младе брачне парове и то су начини на које покушавамо да подстакнемо младост у нашем граду да остану овдје и смањимо њихов одлазак у друге општине и државе - навео је Ђуревић.

Он је истакао да се локална власт труди да младе задрже отварањем нових радних мјеста, пружањем могућности да одраде приправнички стаж како би послије могли лакше да дођу до запослења.

Начелник општине је рекао да је прикупљена сва документација потребна за изградњу зграде за младе брачне парове и да ће осим те бити још једна за коју је у току израда регулационог плана.

- Долазак више фирми из Србије, гдје смо одређеном броју људи омогућили да се запосли, и отварање нових радних мјеста показатељи су да имамо жељу да помогнемо људима да остану на овим просторима - нагласио је Ђуревић.

Према његовим ријечима, уз помоћ Завода за запошљавање прошле године је у предузећима обезбијеђено 70 мјеста за приправнике.

- Ове године је Завод поново расписао конкурс и ми ћемо преко установа и предузећа аплицирати и мислим да ће Вишеград добити одређен број мјеста за одрађивање стажа. Вјерујем да ћемо и ми као општина успјети крајем ове или почетком сљедеће године да омогућимо новом броју омладине да крене у одрађивање приправничког стажа - додао је Ђуревић.

Он је истакао да није могуће свима удовољити, да људи понекад изгубе стрпљење и да су принуђени да одлазе и траже посао да би могли нормално да живе.

- То није страно и у другим општинама и градовима. Самом визном либерализацијом у земљама ЕУ дошло је до исељавања људи са ових простора, али на нама је да се боримо свим средствима и капацитетима да спријечимо њихов одлазак - рекао је Ђуревић.

Он је подсјетио да је прије годину дана основана Пољопривредна задруга у оквиру које су реализовна три пројекта у којима ради шест младих људи, а реализацијом новог пројекта биће запослено још четворо и то је примјер да пољопривредне задруге имају будућност.

- Један од пројеката задруге је и откуп млијека, тако да ће људи који су на селу моћи да своје производе пласирају на тржиште и да буду сигурни да ће њихов рад бити награђен. Општина Вишеград издваја 100.000 КМ за подстицај пољопривредним произвођачима да би људи на селу осјетили да локална заједница брине о њима и да има жељу они остану на својим имањима и баве се пољопривредом - додао је Ђуревић.

Он је напоменуо да се из буџета издвајају одређена средства и за Удружење пензионера.

- Имамо веома добру сарадњу са представницима пензионера, а прошле године први пут је одржано дружење пензионера. Треба поклањати пажњу старијим људима који су заслужно дошли до својих пензија. Прошле године смо им набавили клупе, сто са шахом и поставили на мјеста гдје пензионери сједе и друже се - рекао је Ђуревић, нагласивши да је обавеза локалне власти да брине о свим категоријама друштва.