latinica  ћирилица
11/04/2019 |  13:20 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Терзић: НАТО подржава радикалне исламисте у БиХ и Косову и Метохији

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић рекао је да НАТО проводи политику дестабилизације Балкана и да Алијанса није гарант стабилности у региону.
Славенко Терзић  (Фото:mfa.gov.rs) -
Славенко Терзић (Фото:mfa.gov.rs)

- Посљедњих 30 година показале су да Алијанса подржава неке веома опасне пројекте, као што је на примјер "велика Албанија", а што дестабилизује цијели Балкан. Још један примјер оваквог понашања је подршка радикалним исламистима, посебно у БиХ и на Косову и Метохији - рекао је Терзић за лист Известија.

Он је додао да Београд нема намјеру да се придружи Алијанси.

- Посљедице ужасног НАТО бомбардовања и даље су свјеже у нашем памћењу. Србија је војно неутрална земља и не жели да се прикључи ниједном војном блоку, укључујући НАТО - рекао је Терзић.

Он је додао да милитаризацији у Европи алтернативе треба да буду мирољубива коегзистенција различитих култура и традиција, дијалог и међусобно разумијевање.

Олег Бондаренко, директор Фондације "Прогресивна политика", рекао је да ако Албанци на Косову одлуче да распореде своје оружане снаге на сјеверу Косова, у коме је већинско српско становништво, Београд ће морати да пошаље своје војнике да заштити Србе.

- Такав сценарио могао би да значи почетак рата - рекао је Бондаренко.

Он је упозорио да ако НАТО снаге буду интервенисале у могућем сукобу, не може се одбацити потпуна дестабилизација региона.

- Демаркација територија између Београда и Приштине могла би да спријечи такав развој догађаја, али ће то бити веома тешко спровести због неспремности приштинске стране - рекао је Бондаренко, пренио је ТАСС.