latinica  ћирилица
11/04/2019 |  13:40 ⇒ 21:26 | Аутор: СРНА

Нема политичких услова за засједање ПД ПС БиХ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да посланици ове странке нису дошли на данашњу хитну сједницу овог дома јер нису стечени политички услови за њено одржавање.
Представнички дом БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом БиХФото: РТРС

- Не одустајемо од нашег става - не желимо да учествујемо у раду таквог парламента док се не изабере Савјет министара и док се не имплементирају изборни резултати - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да парламент БиХ, односно Представнички и Дом народа немају шта да раде с обзиром да није дефинисана структура власти и опозиције, те да Савјет министара у техничком мандату не изражава вољу гласача из Републике Српске.

- У техничком мандату појединци могу да представљају само себе, не бираче, када је ријеч о квоти из Републике Српске -рекао је Кошарац.

Говорећи о преговорима за формирање новог Савјета министара, Кошарац је нагласио да се СНСД води искључиво Уставом и законима.

- Ту нема апсолутно дилеме и ми од тога нећемо одустати. Тражимо да нам се омогући да распоређујемо оно што Уставу припада Републици Српској, а Устав и Дејтонски споразум су јасни када је ријеч о структури власти на заједничком нивоу - једну трећину бирају и представљају представници из Републике Српске, а највише двије трећине из Федерације БиХ /ФБиХ/. Наш став је да три министра у Савјету министара буду из Републике Српске, српске националности, и предсједавајући Савјета министара - прецизирао је Кошарац.

Он је позвао оне који покушавају да избјегну законе у овом процесу да преузму одговорност за то.

Подсјећајући да је законски рок за формирање Савјета министара давно истекао, Кошарац је рекао да је за ту блокаду одговоран СДА и лидер те странке Бакир Изетбеговић.

- То што Бакир Изетбеговић покупшава да условљава, то може оставити за себе. Може да такву политику практикује са неким другим политичким субјектима. СНСД није филијала СДА. Ако је он навикао да ради са СДС-ом на тај начин, нека настави, али ми нећемо на то пристати, немамо право на то и остаћемо истрајни у нашим политичким мотивима да тражимо трећину у заједничким институцијама - поручио је Кошарац.

Наводећи да је СДА и на јучерашњем састанку са СНСД-ом покушао са условљавањима, Кошарац је навео да СНСД у случају да се настави са таквим понашањем има спреман модел будућег понашања.

- Условљавати СНСД, легитимно изабране представнике српског народа у БиХ, играти се вољом бирача из Републике Српске неће се дозволити Бакиру Изетбеговићу нити било коме другом - истакао је Кошарац и додао да Изетбеговић за ДФ не може тражити мјесто у Савјету министара из српске квоте.

Кошарац је рекао да је данас засједао Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому и да су у припреми приједлози за измјену и допуну скоро 27 закона за враћање надлежности Републике Српске и умањење надлежности које је БиХ добила интервенцијама високих представника.