latinica  ћирилица
11/04/2019 |  15:35 | Аутор: СРНА

Меј: Постизање компромиса неће бити лако

Постизање компромиса са опозиционом Лабуристичком партијом у вези са иступањем Велике Британије из ЕУ неће бити лако, али стране морају да раде заједно како би спровеле Брегзит, изјавила је британска премијерка Тереза Меј.

Она је у обраћању Парламенту Велике Британије рекла да тренутни поступци не представљају нормалан начин вођења британске политике.

- Постизање споразума неће бити лако, јер за успјех обје стране морају да направе компромисе - истакла је Мејова.

Мејова је нагласила да вјерује да је у овој посебној ситуацији у Представничком дому дужност обје стране да раде заједно како би спровеле оно за шта је британски народ гласао, колико год то представљало политички изазов.

Европска унија сагласила се у вези са одгађањем датума "Брегзита" за шест мјесеци, док Мејова покушава да постигне споразум са лабуристима како би Парламент усвојио споразум који је она постигла са Бриселом.

Лидер лабуриста Џереми Корбин изјавио је да је Влада наговијестила да би могла бити спремна на компромисе у кључним подручјима која су спречавала Лабуристичку партију да подржи споразум.

Он је поздравио "досадашње конструктивно ангажовање" и истакао да су разговори опозиције и Владе, који су у току, "озбиљни и детаљни".

- Поздрављам досадашње конструктивно ангажовање, као и наговјештаје Владе да има вољу да се ангажује у кључним подручјима која су спречавала добијање подршке у Представничком дому - додао је Корбин.