latinica  ћирилица
11/04/2019 |  15:50 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Лопаре: Потписани уговори о санацији 12 кућа оштећених у поплавама

У Лопарама су потписани уговори о санацији 12 кућа оштећених у поплавама и клизиштима 2014. године. У оквиру овог програма у Лопарама се гради и 29 нових кућа.

Горану Спасојевићу, ратном војном инвалиду из Вукосаваца, биће поправљено приземље куће оштећено у поплавама.

У оквиру истог програма помоћи раније је добио пластеник, због чега је захвалан донаторима.

- Од клизишта и подземних вода било је оштећено три дунума земље. Вода је ушла у кућу, тако да нам је том приликом уништена већина ствари - прича Спасојевић.

Поправка куће одобрена је и за четворочлану породицу Јовановић, која је очекивала озбиљнију помоћ у стабилизацији објекта.

- Обећана ми је санација двије собе, замјена плочица, врата и прозора али сам очекивао и вањску санацију, како би се зауставио нагиб и проклизивање куће - појашњава Драган Јовановић, МЗ Пељаве.

Програм за опоравак од поплава са 15 милиона евра финансира Европска комисија у сарадњи са Владом Републике Српске, а спроводи УНДП. Радови у 15 стамбених јединица одобрени су од надлежне комисије.

- Од стране комисије направљена је процјена и предрачун радова дефинисаних овим уговорима, који ће у наредном периоду бити изведени. Укупна вриједност радова који се улажу у санацију ових кућа је до 10.000 КМ - рекао је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Након поплава 2014. године, кроз разне програме помоћи, на подручју Лопара изграђена је 71 кућа, а још 29 биће завршено до краја ове године.