latinica  ћирилица
11/04/2019 |  16:02 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Ускоро и у Српској - електронским путем до грађевинске дозволе

До грађевинске дозволе, електронским путем, ускоро и у Републици Српској. То ће омогућити нацрт Закона о измјенама и допунама закона о уређењу простора и грађењу који ће се пред народним посланицима наћи на сљедећој сједници. План је да се размјена података између органа који води поступак и осталих учесника врши у електронском облику и у прописаној форми.

Добре вијести за грађевински сектор. Прикупљање папирологије од врата до врата ускоро постаје прошлост.

Усвоје ли посланици закон, инвеститори, ће бити у прилици да "једним кликом" дођу до грађевинске дозволе.

То ће, укратко, значити, брже процедуре и мање трошкове.

- Доћи ћемо до ситуације гдје, ко има завршено земљиште власнички, ће на врло једноставан начин доћи до грађевинске дозволе и до свих елемената који су потребни. Ко није ријешио имовинске односе, имаће и даље велики проблем - истиче Божидар Голубовић, архитекта у компанији "Екватор".

Електронски поступак подразумијева да се комплетна процедура од подношења захтјева и достављања доказа до издавања локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе, те одлучивања по редовним и ванредним правним лијековима, спроводи електронски, путем одговарајућег софтвера за електронске дозволе. Тако инвеститори неће чекати 30 дана на своју дозволу.

- Ми смо овај скратили. Тај рок је 15 дана када инвеститор прибави сву документацију која је неопходна за издавање грађевинских дозвола - рекла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

У припрему законског рјешења укључени су Свјетска банка, Њемачка развојна агенција и пословна заједница у Српској.

Привредна комора очекује да ће њихове сугестије о начину обрачуна ренте и накнаде за уређење грађевинског земљишта бити уграђене у закон. Електронске дозволе сматрају значајним подстреком за грађевински сектор.

- Вјерујемо да ће оне унаприједити овај сектор и доћи ће до брже динамике градње. Ми једноставно имамо одређених случајева, гдје је компликована ситуација, да је за прибављање документације потребно пар мејсеци, а толико времена је потребно и за саму изградњу објекта - истакао је Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала.

Неколико локалних заједница, у оквиру пилот пројекта, већ се припрема за електронско издавање дозвола.

У њима би овај систем могао да заживи до краја године.

До тада би, према ријечима ресорне министарке требало да буде инсталисан и софтвер, чију набавку ће, у износу од милион КМ, финансирати Свјетска банка.