latinica  ћирилица
11/04/2019 |  16:18 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Рогатица: Произвођачима кромпира подстицаји у вриједности од 50 одсто

Агроеколошке предности рогатичких ораница на којима се традиционално узгаја кромпир ове сезоне биће још боље искориштене. Данас су произвођачима подијељени пакети сјеменског кромпира.

У реализацију бизнис плана у оквиру којег би кромпиром требало бити засијано 300 хектара нових површина, ангажован је 61 пољопривредник.

Већина њих до сада није производила кромпир за шире тржиште.

Пакете у вриједности од четири, односно двије хиљаде КМ, који укључују сјеменски кромпир, средства за заштиту и ђубриво пољопривредници плаћају 50 одсто ниже.

Бранислав Радојевић, произвођач кромпира из Рогатице нагласио је да је свака помоћ пољопривредним произвођачима корисна, па и субвенција од 50 одсто.

Пољопривредници неће морати бринути ни о пласману произведеног кромпира, све количине преузима рогатички "Агрос", који већ има уговорено тржиште.

- Пласман робе на тржиште постоји све док нема увоза, када се он појави у превеликој мјери, настаје проблем са извозом - истиче Немања Вуковић, произвођач кромпира из Рогатице.

Преосталих 40 одсто вриједности пакета за сјетву обезбјеђује Министарство пољопривреде посредством ИФАД-а, а 10 одсто општина Рогатица.

- 30 произвођача узело је пакете од 4.000, а 31 од 2.000 КМ. Агрос је анимирао мање произвођаче који ће обухватити више домаћинстава и резултирати већом производњом - рекла је Јелена Караџић, замјеница начелника општине Рогатица.

Бизнис план је петогодишњи и укупно ће обухватити 140 индивидуалних пољопривредника.

- Стотину пољопривредних произвођача бави се комерцијалном пољопривредном производњом, а велики је број малих пољопривредних газдинстава и они су циљ овог бизнис плана. Такође, настојимо да изађу на тржиште, а фокус ће имати кроз колективни наступ - појаснила је Јелена Мићић, руководилац Подручне јединице Министарства пољопривреде Републике Српске.

У оквиру бизнис плана ради се и на заштити географског поријекла рогатичког кромпира, на јачању препознатљивости и већ стеченог угледа, чиме би се постигла и боља цијена.