latinica  ћирилица
11/04/2019 |  16:30 ⇒ 16:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривен каталог књига стар 500 година

Каталог књига "Libro de las Epitomes", стар 500 година, који открива књиге које су већ давно нестале, и пронађен је у Копенхагену, гдје је лежао 350 година, објавио је Њујорк тајмс.
Каталог старих књига (фото: Suzanne Reitz/Arnamagnæan Institute, University of Copenhagen) -
Каталог старих књига (фото: Suzanne Reitz/Arnamagnæan Institute, University of Copenhagen)

Каталог је припадао је Ернанду Колону, ванбрачном сину Кристофера Колумба, који је желио да има највећу библиотеку на свијету. То је џиновска књига дебља од 30 центиметара, са више од 2.000 страна.

Колонова библиотека, која је имала 15.000 манускрипата, није сачувана у цјелини, већ само једна четвртина од књига које су наведене у каталогу и чувају се у Катедрали у Севиљи, гдје се налазе од 1552. године.

У каталогу нису само наслови књига већ и њихов кратак садржај.

- Значај овог каталога није само у томе да се сада зна које су књиге било популарне у 16. вијеку, већ захваљујући резимеима свих књига у овој библиотецви познат је и њихов садржај - каже професор са Кембриџа Едвард Вилсон Ли.

Вилсон Ли је и аутор биографијр Ернана Колона, који је сакупио књиге заједно са својим оцем путујући широм свијета.

Према ријечима Вилсона Лија, за овај каталог се знало да је постојао, али се вјеровало да је заувијек изгубљен, што се сматрало за велики губитак. Манускрипт је пронађен у колекцији старих књига Арнија Магнусона, познатог исландског научника рођеног 1663. године, који је поклонио све своје књиге Универзитету Копенхагена 1730.

Највише од 3.000 књига које су чиниле Магнусонову библиотеку књиге су на исландском и данском и другим скандинавским језицима, а само 20 књига је на шпанском језику.

Пошто је сакупио ове књига, Колон је окупио тим писаца да их прочитају и напишу кратке резимее о свакој. Они су дугачки од само неколико реченица до 30 страна, када је ријечи о дјелима Платона и других античких филозофа.

Пошто је Колон сакупљао све што је било написано, у библиотеци је било, осим научних и филозофских студија, и разних алманаха и памфлета.