latinica  ћирилица
11/04/2019 |  17:41 ⇒ 12/04/2019 | 07:47 | Аутор: РТРС

Српска и Србија граде меморијални комплекс у Доњој Градини

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је, у Београду, са предсједником Србије Александром Вучићем, о изградњи монументалног Спомен-подручја у Доњој Градини. Ријеч је о заједничком пројекту Српске и Србије. Састанку су присуствовали и стручњаци, који би требало да направе пројекат.

Читав простор Градине биће интегралан да покаже страдања и намјеру НДХ да изврши геноцид над Србима, истиче предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, подсјећајући да је специфичност система логора Јасеновац био и логор за дјецу.

Убијено je 35.000 српске дјеце на најстрашнији начин и то не смијемо заборавити. У пројекат ће бити укључени сви субјекти – историчари, црква, вјерске заједнице и породице које имају јасно сјећање на то, каже Додик.

- Данас смо постигли договор о томе да Србија преузме на себе финансирање израде тог пројекта, а касније у имплементацији наравно да Српска и Србија то заједнички имплементирају. Дакле, кориштењем најмодернијих технологија, видео и осталих презентација које ће бити схватљиве и брзо разумљиве и младој генерацији, и генерацијама које тек долазе, како бисмо успјели да сачувамо сјећање на то - истакао је Додик.

Кроз заједнички пројекат Српске и Србије желимо да направимо спомен-парк који ће вјерно дочарати страдање, али ће то бити и мјесто на коме ће се послати поруке мира, да се страдања не забораве и да не би требало више нигдје да се десе, рекао је Додик.

- То се развија на начин да ћемо ангажовати једну од престижних свјетских компанија које се баве тим спомен-подручјима и презентацијом таквих догађаја и они ће у наредних неколико мјесеци радити на идејном, а касније и изведбеном пројекту, који би требао да буде свеобухватан, монументалан парк сјећања, али и парк едукације о томе страдању и једноставно парк мира - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Наредних мјесеци пројектанти би требало да доставе идејни пројекат, а процјењује се да ће реализација комплетног пројекта коштати неколико десетина милиона евра.