latinica  ћирилица
11/04/2019 |  18:31 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

БиХ, Србија и Црна Гора понудиће заједнички туристички производ

БиХ, Србија и Црна Гора понудиће тржишту прекоокеанских земаља заједнички туристички производ, који ће садржати туре активног туризма, најављено на Међународном сајму привреде у Мостару.
Мостар: Сајам привреде - Фото: СРНА
Мостар: Сајам привредеФото: СРНА

Овај пројекат иницирале су привредне коморе из ове три земље.

Мирко Бошковић из Спољнотрговинске коморе БиХ рекао је да је ова комора на себе преузела координацију за БиХ унутар овога пројекта у којем учествују привредне коморе Републике Српске и Федерација БиХ.

Он је навео да је договор да туристи у свакој од земаља бораве подједнако од пет до седам дана.

Милан Букара из Туристичке агенције "Цептер паспорт", која је оператор за територију Републике Српске, изјавио је да ће се Српска у овом пројекту фокусирати на авантуристички туризам, с нагласком на бањалучку регију.

"Планирамо укључити и Вишеград, Национални парк Сутјеска, те Требиње, али све ће зависити од тога на којим ћемо мјестима радити повезнице са Србијом и Црном Гором", рекао је Букара.

Секретар за туризам Привредне коморе Србије Тијана Маљковић рекла је да је неопходно за далека тржишта да најмање три земље буду партнери.

- План нам је да до краја године одредимо дестинације у свакој земљи, након чега би туре требало да буду промовисане на сајмовима 2020. године - навела је Маљковићева.

Предсједник Привредне коморе Федерације БиХ Марко Шантић рекао је да ће у овом пројекту три земље бити посматране као једна дестинација која ће понудити авантуристички туризам, етно-туризам, гастрономију и културни туризам, природне љепоте и све оно што ове три земље у овом тренутку нуде.

Он је нагласио је да регионална сарадња у оквиру партнерства представља будућност даљњег развоја туризма.

Мили Бијавица, представник агенције "Фортуна травел", оперативног организатора за ФБиХ, нагласио је да још постоји неколико различитих опција за разгледање туристичких потенцијала ФБиХ.

Према његовим ријечима, замишљено је да се из Београда иде ка Бањалуци, а онда даје према ФБиХ.

- Планирамо укључити Високо, везирски град у Травнику, Сарајево, Коњиц, а онда би се преко Блидиња ишло даље ка Херцеговини. У Херцеговини су планирани обиласци Почитеља, Кравица, Међугорја и Мостара, па би се продужило ка Требињу - навео је Бијавица.