latinica  ћирилица
11/04/2019 |  18:51 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Прекинута сједница ПД ПС БиХ, СДА тражила формирање још једног министарства у СМ

Да ли је на помолу потпуна парализа извршне и законодавне власти БиХ?! Хитна сједница Представничког дома, која је требало да се бави ескалацијом мигрантске кризе и неименовањем Делегације БиХ у Савјету Европе, прекинута је и прије почетка.

Осим СНСД-а и Српског клуба, који су много раније одлучили да сједницама Дома неће присуствовати, док не буде изабран нови Савјет министара, на данашњој се нису појавили ни остали српски представници, као ни предсједавајући, и министри у Савјету министара, осим Вјекослава Беванде.

Потврђено је - нови услов СДА за формирање извршне власти, јесте успостављање два нова министарства на нивоу БиХ.

Да ли су СДА и Бакир Изетбеговић, добили неке нове инпуте од "својих западних савезника", како је то ретроградно страначки лидер најављивао на новогодишњој прес конференцији!? Или су их ипак "осмислили" у страначкој кухињи!?

Тек, након сарајевског приоритета свих приоритета – интеграција у НАТО алијансу, па потом само њима жељених калкулација са министарским ресорима, објелодањен је и нови захтјев.

Да би, ваљда распоредили све пулене, своје и Бошњачког им партнера – ДФ-а, а Српску додатно развластили, сада траже додатне фотеље у Савјету министара и нова министарства.

- Информација јесте тачна. Правити неку математику да би неки Бошњак из СДА остао у Савјету министара или математику да неко из реда осталих из ДФ-а уђе у Савјет министара, а при томе кршити Устав, морају тражити друге партнере - каже Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ.

И то не једно ново бх министарство. Већ два, потврдио је Адил Османовић, омиљеним медијима.

И то министарство пољопривреде и економских односа. Но прије него је публиковао да је СДА кренула у нову "немогућу мисију", на пропаст унапријед осуђену, заборавио је "заборавни" Османовић на све претходне услове и уцјене своје партије, и на вишемјесечну потрагу за Бошњачким "привјеском". Прикривајући очигледну страначку опструкцију, оптуживао је друге.

- Заступнички дом и Дом народа требају радити, и да су они радили ми сада не бисмо дошли у кризу. У овом случају одговорност сности СНСД - тврди Османовић.

Османовић опет заборавља – да је за данаши нерад Парламента и сам крив, јер се као министар - посланик појавио након што је сједница прекинута, тек да би стао пред новинаре.

И "дуплог" Дениса Звиздића није било ни у посланичким ни у министарским клупама.

Ни Драгана Мектића, ни Мирка Шаровића...Није имао ко, чак ни пословнички, присутним посланицима да предочи Информацију о мигрантској кризи. Или оно што бх. министри у техничком мандату, наводно сваке седмице имају на столу.

И себе и њих правдао је Османовић. Од мигрантске кризе, имали су каже преча посла.

- Колегиница Боровац има неки састанак у Тузли, Мектић има судску расправу у Бањалуци - наводи Османовић.

Мектић се није појавио ни на судској расправи у Бањалуци. Није га било ни у сједишту Министарства гдје су инспектори обављали "надзор" због неправилности у запошљавању.

"Нестали" Мектић, за бањалучке судије је, вјероватно, био на сједници Парламента, која је прекинута. 20-ак посланика, пристигло је да одслуша само химну БиХ.

- Нисмо имали кворум за одлучивање, нисмо имали ни у колегијуму. Вјерујте, ништа нисмо добили ни од институција ни од представника који су тражили хитну сједницу, ништа није записано - рекла је Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома ПС БиХ.

А управо "нестали" Мектић или бар Денис Звиздић требали су пред посланицима "скенирати" нарастајућу мигрантску кризу.

А онда заједно са Шаровићем и Османовићем из министарског дијела сале пресјести у посланички – и свој урадак, прихватити, одбацити или неки други закључак донијети. Па се онда опет вратити у министарски одјељак и то реализовати.

- Не знам да ли господин Звиздић намјерава да у наредној ротацији буде истовремено и предсједавајући Савјета министара и предсједавајући Представничког дома, тако да је то не само неморално и неетичко, него и неспојиво са нашим радом. Не могу нас натјерати да радимо на начин који је непримјерен - истиче Ненад Стевандић, предсједник Српског клуба у ПД ПС БиХ.

Раде зато посланици окупљени у српску репрезентацију на новим измјена закона о враћању Републици Српској отетих надлежности. 27 их је већ припремљено, каже Кошарац и најављује одговор на СДА-ове уцјене и условљавања.

- Уколико се настави са одређеним условљавањима, а били смо свједоци на јучерашњем састанку, имамо већ спреман модел нашег будућег поступања, врло јасно испројектован, са врло јасним активностима, са врло јасним политичким потезима и у складу са Уставом и законом - каже Кошарац.

У свјетлу сарајевских уцјена и на њих изнуђених одговора, званичници и Бихаћа и Унскосанског кантона и посланици из те регије, неријешеног горућег проблема, као и неколико пута раније, вратили су се кућама, гдје их само у Бихаћу чека око 4.000 миграната.

А хтјели су да сазнају како то "придошлице" нерегистроване крстаре по БиХ, како их Хрватска незаконито враћа, колико новца је пристигло од међународних донатора и за шта је потрошено, зашто БиХ, као све уређене земље, још нема стратегију за управљање мигрантском кризом, зашто се не примјењује бар "бајати" акциони план, и шта ће Сарајево урадити да спаси град и кантон који у проблемима грцају!?

И јавност је хтјела да зна како ће најжећи - сарајевски еврољупци, Бриселу објаснити да желе у Унију, када у њеном предворју, ни своје представнике немају. Баш као ни у Скупштини толико им "вољеног" НАТО савеза, ОЕБСа...

Да ли ће на сва неодговорена питања, одговор понудити бар они који "инпуте" шаљу!?