latinica  ћирилица
11/04/2019 |  19:15 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Зашто федерални фондови стопирају сарадњу са болницама у Српској?

Пацијенти из Федерације, који желе да се лијече у болницама у Српској, најчешће морају сносити трошкове лијечења, јер њихови здравствени фондови не желе да потпишу уговоре са здравственим установама у Српкој.

Истовремено, Фонд здравственог осигурања Републике Српске потписао је уговоре са неколико болница у Федерацији, па пацијенти из Српске могу несметано користити њихове услуге. Да ли је Српска и на овај начин финансијски оштећена?

Иако интерес пацијената из Федерације постоји, посебно за Универзитетско-клинички центар у Бањалуци, федерални фондови не желе да прихвате болнице из Српске у своје системе, тврди директор Фонда здравственог осигурања Српске, Дејан Кустурић.

- Ми смо имали покушаје преговора са бихаћким кантоном, због близине, али не дозвољавају федералне власти. Ја се надам, да ће се, када се успостави власт на бх. ниову, почети и са остварањем тих питања - каже Кустурић.

Да болнице у Српској имају капацитета да приме и пацијенте из Федерације, увјерава и ресорни министар Ален Шеранић.

То би им, каже, донијело и додатне приходе.

- То је важно питање и са аспекта финансирања здравствене заштите. Ми ћемо морати и оперативно и политички да дјелујемо по том питању и да видимо како и на који начин пацијенти из ФбиХ да дођу овдје у Републику Српску и да се лијече сходно капацитетима које имамо - рекао је Шеранић.

Из Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације одговорили су нам да, у складу са потписаним уговором два ентитета и Брчко дистрикта, осигураници могу користити здравствене услуге установа из другог ентитета у хитним случајевима и, у неким сллучајевима, услуге хемодијализе, ради боље доступности.

Додају и да не располажу подацима о начину коришћења здравствене заштите која се финансира средствима кантоналних завода здравственог осигурања. Упркос томе, интерес пацијента за услуге у, прије свега, Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци све је већи, кажу у овој здравственој установи.

- Оно што се појављује у посљедње вријеме, јесте да нам доалзе пацијенти из УСК, који неће упутницу за Бањалуку, него људи издвајају своја средства и плаћају болницу - наводи Зоран Алексић, начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Бањалука.

Због свега, окретање комерцијализацији услуга и пацијентима који желе да плате, могла би да буде све чешћа пракса болница у Српској, као једно од рјешења за обезбјеђење додатних прихода, каже Алексић.