latinica  ћирилица
11/04/2019 |  19:32 | Аутор: СРНА

Ђурић: Цинична игра шиптарских ратних злочинаца и терориста

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је Приштини, поводом најаве увођења вербалног деликта да неће успјети да сакрију истину, нити се оперу од стравичних злочина које су на Космету починили и над Србима, али и сопственим сународницима.
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић указује да је најава увођења вербалног деликта у 21. вијеку цинична игра шиптарских ратних злочинаца и терориста, који се листом налазе у привременим институцијама у Приштини, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију након најаве власти самопроглашеног Косова да ће припремити нацрт закона о, како наводе, "кажњивости порицања злочина Србије на Косову и геноцида током рата на Косову".

- Очигледна је жеља злочинаца у Приштини да Србима на Космету које нису побили или протерали, и који немају намеру да оду са својих огњишта, укину једну од последњих преосталих слобода - слободу говора. Желели би тако да Србе претворе у неме посматраче почињених злочина и кршења свих норми домаћег и међународног права, које спроводе већ 20 година - нагласио је Ђурић.

Ђурић је оцијенио да терористи из Приштине, предлажући закон за који и сами отворено кажу да је уперен против српске политичке опције на Космету и легитимних политичких представника српског народа, желе да забране негирање нечега што није утврђено ни у једној пресуди домаћих, међународних, нити паралелних привремених приштинских правосудних институција.

Предсједик Владе самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај прихватио је приједлог да Министарство правде сачини нацрт спорног закона.

Харадинај је у саопштењу навео да је прихватио приједлог Енвера Хоџаја из Демократске партије Косова Хашима Тачија, "како би убудуће било спријечено порицање злочина које је починила Србија и геноцида над албанским народом на Косову и Метохији".

- Предлог је прихваћен на данашњој сједници Владе - наводи се у саопштењу и додаје да је иницијатива за усвајање овог закона услиједила након смјене Ивана Тодосијевића са мјеста министра администарције у привременој косовској влади због његове изјаве да је масакр у Рачку измишљен.

Мадији на албанском језику преносе да је Хоџај, образлажући иницијативу, рекао да "случај бившег министра Тодосијевића није први и да се такве изјаве не могу толерисати посебно када их дају лица која заузимају функције у Влади".

Тодосијевић је, поводом 20 година од НАТО агресије на бившу СРЈ, рекао да је повод агресији била такозвана хуманитарна катастрофа на простору Космета, измишљени Рачак, те да су шиптарски терористи, који су све то измислили, чинили највећа злодјела на Космету за која нико до данас није одговарао.