latinica  ћирилица
11/04/2019 |  20:44 | Аутор: СРНА

Гајанин: Принуђени да тражимо законску заштиту

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин истиче да Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву немају другог избора него да траже законску заштиту јер директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвер Халиловић није дозволио упис јавних универзитета из Српске у регистар високошколских установа БиХ.
Радослав Гајанин (Фото: unibl.org) -
Радослав Гајанин (Фото: unibl.org)

Гајанин рекао је Срни да ће због тога Агенција за акредитацију високошколских установа Српске и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву сутра предати Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против Халиловића. 

- Немамо другог избора јер је Халиловић из нама непознатих разлога одбио да упише универзитете из Републике Српске, међу којима је и Универзитет у Бањалуци, у регистар високошколских установа БиХ - навео је Гајанин.

Он је подсјетио да је Универзитет у Бањалуци у поступку акредитације непуне двије године, при чему су потпуно спроведене процедуре и све што је предвиђено у законским и подзаконским актима. 

- Спровели смо процес акредитације у складу са актима и добили смо рјешење о акредитацији од Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске. Агенција Српске је предузела све предвиђене кораке према Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, чија је надлежност била да унивезитете из Српске упише у регистар високошколских установа БиХ - појаснио је Гајанин.

Кривична пријава против Халиловића биће поднесена у складу са закључком Владе Српске донесеним 3. априла.

Влада је тада оцијенила да блокада уписа јавних универзитета у Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације, те усвојила низ закључака. Дат је рок од седам дана Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ да два универзитета упише у регистар БиХ у складу са успјешно окончаним процесом акредитације у Републици Српској.

Влада је закључила да ће у случају да се Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и њен директор оглуше о овај захтјев, осим подношења кривичне пријаве против Халиловића, издати инструкцију замјенику директора и члановима Управног одбора те агенције из српског народа да до даљег замрзну рад, а истовремено ће покренути и процедуру за смјену директора Агенције на нивоу БиХ.

Закључено је и да ће тражити повлачење ректора из Српске из рада Ректорске конференције на нивоу БиХ.

Влада је о овим закључцима обавијестила Савјет министара, Делегацију ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.

Због тога што Халиловић није био спреман да промијени своју одлуку, у Сарајеву јуче није постигнут договор с циљем деблокаде реакредитовања универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.