latinica  ћирилица
11/04/2019 |  20:54 ⇒ 20:55 | Аутор: СРНА

У Београду представљена туристичка понуда Градишке (ФОТО)

Манифестација Дани Градишке у Београду, чији је циљ јачање сарадње у области привреде, културе и спорта између Републике Српске и Србије, односно Градишке и београдске општине Палилула, отворена је вечерас у Београду, уз презентацију гастрономске и културне понуде градишког краја.
Дани Градишке у Србији - Фото: РТРС
Дани Градишке у СрбијиФото: РТРС

Манифестацију су у Центру за културу "Влада Дивљан" свечано отворили градоначленик Градишке Зоран Аџић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и замјеник предсједника општине Палилула Дарко Пауновић.

Аџић је истакао да у Београду, а нарочито у општини Палилула, живи доста потомака људи из Градишке, те изразио задовољство што су се први пут окупили да обиљеже Дане Градишке у Београду и донесу дашак Лијевче поља и покажу културу, обичаје и традицију.

- Вратили смо Градишку у Београд, а Београд приближили Градишци - рекао је Аџић.

Истичући да су се Градишка и Палилула када су почели сарадњу водили Споразумом о специјалним паралелним везама Српске и Србије, Аџић је захвалио властима Србије, Влади и предсједнику Александру Вучићу за донацију од 750.000 евра за двије капиталне инвестиције - Дом културе у Тополи и нови вртић у Градишци.

- Ми смо сигурни када видимо сигурну и стабилну Србију и Београд. Најбитније је да представимо јединство. Морамо да будемо сложни и јединствени да би опстали - рекао је Аџић.

Фото: РТРС

Цицовић је рекао да се овим пројектом Градишка приближила Београду и да јачају односи српског народа са обје стране Дрине.

Он је подсјетио да ће кроз изложбе слика, које ће бити одржане у оквиру ове манифестације, бити показано зашто се Градишка некада звала "Мали Београд".

Цицовић је навео да ће Представништво Републике Српске овај модел сарадње Градишке и Палилуле наставити да реализује и са другим срединама Српске и Србије.

Пауновић је подсјетио на блиске везе Републике Српске и Србије, наводећи да је Палилула прва међу општинама која је успоставила сарадњу са Градишком у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама Србије и Српске.

- Наставићемо да унапређујемо сарадњу кроз спортске, културне и друге активности и трудити се да ова веза Палилуле и Градишке буде још јача - рекао је Пауновић.

Фото: РТРС

На отварању је наступила женска пјевачка група Перле извођењем изворних пјесама из подручја Градишке, а посјетиоци су могли да уживају у гастрономској понуди Градишке, јелима, пићима, домаћим производима, винима.

У оквиру манифестације, представљена је и изложба сликарске колоније из Градишке и графике сликара Борислава Шокчевића, као и представа "Љубав" позоришта из Градишке.

За сутра је у Кнез Михаиловој улици планирана презентација Туристичке организације Градишке, а увече презентација албума "Грађанска Градишка", у којем је описан овај град у периоду од 1914. до 1941. године, када је носио синоним "Мали Београд".