latinica  ћирилица
11/04/2019 |  21:51 ⇒ 21:53 | Аутор: СРНА

Побједник Лутвид феста школа из Зајечара

Луткарска представа "Књига о џунгли", по дјелу Радјарда Киплинга, коју су извели ученици Основне школе "Десанка Максимовић" из Зајечара побједник је Трећег међународног Лутвид феста, који је вечерас завршен у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.
Побједник Лутвид феста школа из Зајечара - Фото: СРНА
Побједник Лутвид феста школа из ЗајечараФото: СРНА

Дводневно лутвидовање угостило је осам такмичарских школских екипа из пет градова и три државе региона који су књиге представили кроз плакат, промотивни видео и луткарску представу.

У Зајечар су отишле и награде за најбољу илустрацију књиге кроз плакат, за најбољу монтажу видео-презентације и најбољи трејлер књиге и представе.

Награда за режију трејлера припала је екипи бијељинске школе "Кнез Иво од Семберије" која је представила књигу "Мачак у чизмама", чији је аутор Шарл Перо.

Предсједник жирија Душко Тузланчић похвалио је све учеснике, као и организацију Феста.

Бијељинска библиотека је кроз овај фест постала јединствена са уникатним фондом лутака - 52 књижевна јунака који су обогатили библиотечки фонд.

Ове године у оквиру Лутвида први пут је одржан и Лутвидић за учеснике предшколског узраста на којем су приказани трејлери за сликовнице које је припремило 130 такмичара из градских вртића, а у дефилеу најмлађих учесника феста приказано је 550 ручно израђених лутака.