latinica  ћирилица
12/04/2019 |  08:29 ⇒ 08:33 | Аутор: СРНА

Ристић: Развој убрзати довођењем инвеститора, од великог значаја помоћ Србије

Шековићима би веома значила помоћ Србије, будући да је то изразито неразвијена локална заједница са скромним буџетским могућностима и неразвијеном привредом, у којој је доминантна дрвопрерада, изјавио је Срни начелник ове општине Момир Ристић.
Момир Ристић - Фото: СРНА
Момир РистићФото: СРНА

Ристић је рекао да Шековићи до сада нису имали финансијску помоћ од Србије, али да постоје назнаке да ће та земља помоћи овој локалној заједници у оквиру програма финанијске подршке Владе Србије општинама и градовима у Републици Српској.

- Према мојим информацијама, ријеч је о 500.000 КМ за реконструкцију и адаптацију Основне школе `Јован Дучић` у Шековићима, и цијелог комплекса око школе, укључујући игралиште и трибине - навео је Ристић.

Он је истакао да се развој Шековића може убрзати једино довођењем инвеститора, те изградњом и обновом локалне инфраструктуре.

Према његовим ријечима, у том погледу ова општина очекује и помоћ заједнице, укључујући и ону која би дошла с друге стране Дрине.

- Шековићи су рурална општина и једини начин да задржимо становништво је јачање села, односно бављење пољопривредом - рекао је Ристић.

Према подацима којима располажу стручне служне општине Шековићи, у тој локалној заједници запослено је око 700 лица, док на бироу рада посао чека око 1.400 особа.

Изражен је и проблем одласка радно способног становништва.

- Отприлике око 40 одсто породица у општини функционише од плата које се зараде по свијету - рекао је Ристић.

У Шековићима вјерују да шансу за привредни развој имају и у области вјерског туризма, али и туризма уопште, јер, осим два средњовјековна манастира, Ловнице и Папраће, располажу и добрим условима за ловни туризам.