latinica  ћирилица
12/04/2019 |  10:44 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Због политичке манипулације СДА, штету ће имати БиХ

Формирање власти блокира СДА, дакле, СДА блокира и европски пут. Видим да се настоји "изнивелисати" кривица и камуфлирати чињеница да је СДА кочничар, па се одговорност за тобоже удаљавање од европског пута приписује и Републици Српској, поручила је у интервјуу за Vijesti.ba, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

У интервјуу је говорила и о увођењу резервног састава полиције Републике Српске, закону о јавном окупљању, односима са СДС-ом и ПДП-ом, ЕУ путу БиХ те спорењима око НАТО-а.

Поједини аналитичари кажу да је Милорад Додик особа која, условно речено, са собом носи политичку моћ и пажњу јавности, без обзира на функцију коју врши. Дужност предсједника Републике Српске преузели сте управо од њега, а на инаугурацији казали да је то изазов. У том контексту, каква су Вам искуства шест мјесеци након избора?

- Милорад Додик јесте човјек који има политичку снагу и она је очита без обзира на којој је функцији. Народ воли јасан став и политичаре са ставом, воле људе од акције. Мени је та политичка снага предсједника Додика увијек била предност и онда кад сам долазила на позиције на којима је он раније био, данас као предсједник Републике, а раније предсједник Владе, или онда кад сам била само дио тима без таквих позиција - каже Жељка Цвијановић.

Као предсједник Републике ви се не бавите дневном оперативом, али сте укључени у све процесе, и на стратешком плану не смијете правити грешке. Зато та позиција носи посебну одговорност.

- Имам добру сарадњу са српским чланом Предсједништва БиХ, са премијером, министрима и посланицима, са начелницима и градоначелницима, са удружењима. То што сам била премијер скоро шест година и што ми ниједна тема није непозната, знатно ми олакшава садашњи посао - изјавила је предсједница Српске.

Како оцјењујете актуелну политичку ситуацију у Републици Српској, након што је СНСД окупио стабилну већину у Народној скупштини, а Влада формирана у законом предвиђеном року, за разлику од других нивоа власти у БиХ?

- Имамо стабилне и функционалне институције, а та политичка стабилност је предуслов и да се успјешније крећемо на економском плану. Влада ради на даљем унапређењу финансијске, привредне, социјалне, безбједносне ситуације. Посвећени смо развоју и социјалном дијалогу, битно је да смо окупљени око свега оног што је интерес Републике и наших грађана. Има ту још много посла, али онда кад институције раде заједно са социјалним партнерима и градјанима, неће ни резултат изостати - навела је Цвијановић. Да је власт формирана у ФБиХ и на нивоу БиХ, имали бисмо и партнере за наставак неких процеса, али овако, кад функционишете у БиХ, која је склона саморањавању и срозавању властитог кредибилитета, то, наравно, отежава и неке наше активности - додала је Цвијановићева.

Власт и опозиција су након октобарских избора коначно успјели сјести за један сто и разговарати о питањима која оцјењују као најзначајнија за Републику Српску. Вјерујете ли да ће таква пракса бити заступљена у наредне четири године, без обзира на чињеницу да су опозиционе странке одбиле понуду СНСД-а да учествују у власти на нивоу БиХ?

- Вјерујем да ће се наставити та пракса разговора и сарадње на свим кључним темама. То очекују наши грађани и управо због таквог очекивања је превисока и политичка цијена коју плаћају партије које су изоловане од учешћа у таквим питањима. Мислим да данас то сви добро разумијемо и да ћемо и у будућности имати такву сарадњу. Вјерујем и да би све партије из РС ојачале своје позиције у случају заједничког наступа, на фер принципима, на нивоу БиХ, управо због тих очекивања наших грађана и тог инвазивног наступа који упорно долази из сарајевских политичких кругова, али на свакоме је да о томе сам одлучује. Сматрам да је било зрело и одговорно да то СНСД понуди, али не сматрам трагичним, нити изненадјујућим што су то СДС и ПДП одбили - навела је Жељка Цвијановић.

За сљедећу седмицу најављен је нови састанак СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА о формирању Савјета министара БиХ. Јесте ли оптимиста да ће доћи до договора и гдје је, са Ваше тачке гледишта, основни проблем који кочи формирање власти на нивоу БиХ?

- Нисам оптимиста јер је у питању хир и манипулација. Кад имате озбиљан проблем или препреку, онда томе озбиљно и приступите да би се ствар разријешила. Овдје немате шта разрјешавати јер је у питању најобичнија политичка манипулација СДА, од које ће, на крају крајева кад подвучемо све црте, штету имати управо БиХ. Рећи ћу само - нисмо нервозни - одговор је предсједнице Републике Српске.

Застој у формирању власти неминовно се одразио и на ЕУ интеграције, што је било видљиво и током посјете европског комесара Јоханеса Хана БиХ. Аналитичари чак упозоравају да је на релацији БиХ-ЕУ дошло до обостраног замора, те да ситуацију додатно усложњавају предстојећи избори у ЕУ. Какве су Ваше пројекције у том погледу?

- Речено је јасно да без формирања власти, нема ни позитивног мишљења Европске комисије. Формирање власти блокира СДА, дакле, СДА блокира и европски пут. Видим да се настоји “изнивелисати“ кривица и камуфлирати чињеница да је СДА кочничар, па се одговорност за тобоже удаљавање од европског пута приписује и Републици Српској. Мислим на изјаву појединих страних представника у вези са, како кажу, реториком и иницијативама из Републике Српске и у којој се помиње чак и Закон о јавном окупљању гдје је постојала нека радна верзија, али од чега се одустало, па није ни упућено на усвајање ни Влади, ни Народној скупштини. Како чујем, тај материјал, од којег се у међувремену одустало, дакле, непостојећи материјал, послан и на мишљење Венецијанској комисији. Шта рећи? Добијали смо чак и критике на рјешења која су преписана из закона појединих држава чланица ЕУ. Морамо мало уозбиљити ту комуникацију - изјавила је Жељка Цвијановић, предсједницаРепублике Српске у интервјуу за Vijesti.ba.

- Што се тиче Закона о јавном реду и миру, вјерујем да ће наши посланици знати ускладити оно што су демократски стандарди и нормални услови за рад полиције. Што се тиче европског пута, ту сам некако очекивала да ћемо још у фебруару управо окренути у нашу корист све те ствари у ЕУ, користећи и вољу њихове одлазеће гарнитуре да се БиХ помакне који корак прије истека њихових мандата, али очито да је то била погрешна процјена - наводи Цвијановићева.

Према Вашем мишљењу, постоји могућност да се "помире" супротстављени ставови о НАТО интеграцијама? СДА заговара активацију МАП-а и поштивање Закона о одбрани, те поставља то као услов за именовање мандатара, за разлику од СНСД-а који то резолутно одбија. Ко ће на крају попустити и постоји ли уопште рецепт по којем би обје стране биле задовољне? Неки кажу да у тој причи неко мора изгубити.

- Колико ја видим овдје губе грађани два ентитета и страда углед БиХ. Што се тиче СДА, они показују озбиљне узурпаторске намјере онемогућавајући РС да у складу са изборним резултатима, дакле, у демократском духу и у складу са правима која гарантује Устав, обезбиједе учешће у власти оних партија које су добиле подршку грађана. Било је таквих примјера и према хрватским партијама. Та прича како СДА заговара поштовање једног закона, а опструише поштовање Устава и других закона је смијешна - каже предсједница Српске.

Политичке странке са сједиштем у Федерацији БиХ оштро су реаговале на најаву увођења резервног састава полиције Републике Српске. Упозоравају да ће то нарушити досадашњи баланс у броју полицијских службеника и негативно утицати на безбједносцу слику у БиХ. Како коментаришете ова упозорења?

- Нисам чула да су реаговале странке из ФБиХ, већ неке бошњачке странке. А, оне иначе реагују на све што долази из Републике Српске. Како већи број полицајаца може нарушити безбједносну слику, ваљда полицајци служе да се ојача безбједност?! Важно је да имамо довољан број људи да можемо гарантовати већи степен безбједности и да можемо спремно реаговати и на неке изненадне потребе у складу са очекивањима наших грађана - рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске у интервјуу за Vijesti.ba.