latinica  ћирилица
12/04/2019 |  11:03 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Додик: Нова слика истине о Сребреници

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да скупови попут међународне научне конференције о теми "Сребреница, стварност и манипулације" дају нову слику о истини о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године.

- Немогуће да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана како су то креирали представници међународне заједнице. Истина подразумијева читав период рата, а и неке раније историјске процесе - рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да је очигледно да Сребреница није била тема све до доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ.

- Одједном су се сјетили да од тога направе мит, а Бошњаци га нису имали, па покушавају да га изграде од Сребренице. То је лажни мит, он не постоји, већ ужасно тешко страдање које показује сву голготу и окрутност рата - истакао је Додик.

Он је рекао да осуђује сваку врсту злочина, али и нагласио да су и неки људи који нису били одговорни осуђени за дешавања у Сребреници пред међународним и другим судовима.

- То су прије свега били Срби, а злочинци попут Насера Орића и осталих нису у домашају судске правде... Зато овде не можемо причати ни о правди ни помирењу - рекао је Додик.

Он је навео да је и на овом плану важно имати историјску верификацију и интерпретацију чињеница, иако се приче о Сребреници у свијету покушавају сачувати доношењем закона о забрани негирања онога о чему се говори.

- Ова конференција, која се одржава с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године, управо то треба да разјасни -  рекао је Додик.