latinica  ћирилица
12/04/2019 |  13:33 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

"Приједлог за проширење Савјета министара - рушење Устава БиХ"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да се приједлозима за проширење Савјета министара директно ради на рушењу Устава БиХ и да неки желе да задовоље своје апетите код подјеле власти на нивоу БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Неки се само декларативно залажу за БиХ, а на сваком кораку покушавају да је уруше, те да промијене њену ингеренцију, однос снага у односу на ентитете и на само руководство БиХ - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци након састанка са шефом мисије ОЕБС-а у БиХ Брусом Бертоном.

Чубриловић је навео да је са Бертоном разговарао о актуелним питањима, попут Нацрта закона о јавном реду и миру и других, који би требало да буду разматрани на наредној сједници парламента Републике Српске 16. априла.

- Овдје нико не бјежи од најбољих рјешења и закон има смисла доносити ако доноси бољитак. Мислим да се превише изгубило времена нападајући овај нацрт закона у коме нема неких битних измјена у односу на важећи - истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је овај закон на дневном реду у форми нацрта, након чега слиједи јавна расправа и могућност да се на њега дјелује амандманима уколико има потребе да се нешто мијења.

- Губећи вријеме на оваквим законима, нама пролазе много важније ствари у БиХ - немогућност имплементације изборних резултата и формирања комплетне власти на нивоу БиХ - истакао је Чубриловић.

Коментаришући писање појединих медија да је Влада Републике Српске повукла из скупштинске процедуре Нацрт закона о јавном окупљању, Чубриловић је рекао да тај нацрт закона није ни упућен у скупштинску процедуру.

Он каже да је ово изгубљено вријеме у односу на проблеме који постоје у БиХ јер нико не говори о новим инвестицијама, а у БиХ нико не долази са озбиљном причом о њој, њеној композицији и њеном реалном сектору.

- Мислим да је најважније да се формира Савјет министара, да БиХ може да конституише комплетно своју власт и да се може представити Европи и свијету као озбиљна земља која може да буде партнер у многим областима - истакао је Чубриловић.

Бертон није давао изјаве за новинаре након састанка са Чубриловићем.