latinica  ћирилица
12/04/2019 |  13:40 | Аутор: СРНА

Пашалић: Не долази у обзир формирање министарства пољопривреде на нивоу БиХ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да не долази у обзир било какво формирање заједничког министарства пољопривреде на нивоу БиХ и да је то јасан став Републике Српске.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је истакао да Република Српска има уређену област у пољопривреди и да све добро функционише.

- Имамо доношење законских аката и аграрна плаћања. У Републици Српској формирана је Агенција за аграрна плаћања, а у Федерацији је нема. Спремни смо да сарађујемо са колегама у Федерацији и на нивоу БиХ, али искључиво према Анексу четири Дејтонског споразума, тј. Устава БиХ и у складу са механизмом координације који је раније усвојен - рекао је Пашалић новинарима у Броду.

Он је подсјетио да Република Српска има Уставом дефинисане надлежности и додао да је спремна на договор о одређеним питањима.

- БиХ није једина земља у којој је овако уређена надлежност у пољопривреди. Заинтересовани смо да имамо једну тачку на нивоу БиХ која координише активности ентитетских министарстава. Мислим да је то спроводив систем и тај став ћемо подржати и убудуће када је ријеч о пољопривредној производњи - навео је Пашалић.

Он је истакао да Република Српска нема проблема када је ријеч о управљању у области пољопривреде, што није случај у Федерацији БиХ, гдје надлежност имају и кантони.