latinica  ћирилица
12/04/2019 |  14:21 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Пашалић: За 11 година шест милиона КМ директних подстицаја у Брод

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је у протеклих 11 година у Брод путем директних подстицаја уложено око шест милиона КМ.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- То говори да општина Брод није запостављена, али сасвим сигурно може и више и боље - рекао је Пашалић, који је данас у Броду разговарао са начелником те општине Илијом Јовичићем.

Он је најавио интензивнију сарадњу у наредном периоду и да ће већа пажња бити поклањана пољопривреди на овом терену.

- Прије нешто више од мјесец дана почели смо уређење ободног канала и насипа на ријеци Сави и увјерио сам се да радови иду предвиђеном динамиком - рекао је Пашалић.

Он је нагласио да је једна од тема и рибњак у Сијековцу који је велики потенцијал за општину Брод, овај дио Републике Српске, и за БиХ.

Пашалић је рекао да рибњак није адекватно искориштен и да је разговарано да свако са своје стране помогне људима који њиме управљају.

- Они желе да улажу и инвестирају, али имају одређене имовинско-правне проблеме и желимо да им помогнемо да их ријеше. Већ наредне седмице у Бањалуци имаћемо неколико састанака о томе - додао је Пашалић.

На састанку са начелником општине и његовим сарадницима разговарано је и о другим пројектима из области пољопривредне производње, о пројекту ИФАД, те редовним мјерама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде када је ријеч о општини Брод.

Начелник Јовичић истакао је да ова локална заједница има добре потенцијале у пољопривредној производњи, које треба још више да користи.

- Не користимо довољно те потенцијале и мјере које предузима Влада Републике Српске и надлежно министарство су логичне. Локална управа иде у правцу да се рибњак као снажни ресурс и друштвено богатство стави у функцију - рекао је Јовичић.

Он је додао да је ова локална заједница дала око 1.000 хектара пољопривредног државног земљишта у закуп и да ускоро објављује нови конкурс.

- Радује ме што има довољно заинтересованих пољопривредних произвођача да до сада необрађиване површине ставе у активну функцију, што доприноси стварању добити и на крају опстанка на овим подручјима. Имамо озбиљан напредак у неколико година на развоју пољопривредне производње - рекао је Јовичић.

Он је додао да ова локална заједница има 352 регистрована пољопривредна произвођача.

Директор "Рибњака" у Сијековцу Недељко Југовић рекао је да је садашње стање рибњака веома лоше јер је изграђен прије 36 година и да су веома мале могућности за озбиљну производњу.

- Потребна је тотална реконструкција. Могли бисмо производити и храну за рибе које нема. Увозимо рибу са свих страна, ако се не предузме нешто биће још теже. Површина рибњака је 640 хектара и у нормалним условима може се произвести 700 тона рибе - додао је Југовић.