latinica  ћирилица
12/04/2019 |  14:54 | Аутор: СРНА

"Бесмртни пук" у Београду 9. маја

Манифестација "Бесмртни пук", током које ће учесници послати поруку антифашизма, мира и српско-руског јединства, биће одржана 9. маја у Београду, најавили су данас организатори на састанку у Руском дому.
"Бесмртни пук" у Београду (Фото: rbth.com) -
"Бесмртни пук" у Београду (Фото: rbth.com)

Директор Руског дома Надежда Кушенкова рекла је да ће током манифестације, која се одржава у сарадњи са Скупштином града Београда, бити организовани бројни догађаји из области културе, изложбе, посјете меморијалним центрима и концерт.

- "Бесмртни пук" чува заједничко сећање на све хероје и не дозвољава ревизију историје - рекла је она, подсјетивши и да та глобална шетња има искључиво родољубиви и морални карактер.

Марш "Бесмртног пука" кренуће у 17.00 часова, након полагања вијенаца на Спомен-обиљежје ослободиоцима Београда, а колона ће се кретати Рузвелтовом улицом и Булеваром краља Александра до Скупштине града Београда, пренијели су београдски медији.

Испред градске Скупштине у 17.30 часова почеће концерт вокалних и драмских умјетника из Србије и Русије, најавили су организатори који су позвали грађане да се придруже манифестацији и да понесу слике предака који су се борили против фашизма.

Покрет "Бесмртни пук" настао је у Русији 2011. године, када је улицама Томска марширало 5.000 људи носећи слике предака страдалих у Великом отаџбинском рату.

За неколико година покрет се проширио на више од 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих је 2018. године само центром Москве прошетало њих више од милион.

Прошле године, манифестација је одржана у око 40 земаља, међу којима су САД, Њемачка, Велика Британија, Француска, Аустрија, Италија и Кина.