X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
12/04/2019 |  15:27 ⇒ 19:43 | Извор: РТРС

Вишеград: Обиљежен Дан руских добровољаца

У Вишеграду је служен парастос руским добровољцима страдалим у Одбрамбено-отаџбинском рату. Вијенци и цвијеће, положени су на централни споменик, на Српском војничком гробљу на Мегдани и на руски крст на брду Град изнад Вишеграда.

Виктор Владимирович Заплатин био је један од команданата руских добровољаца из Москве, Дона и Саратова. Због љубави према Србима, каже, прешли су хиљаде километара како би помогли српском народу у одбрани огњишта.

- Доборовољачки одред дошао је на територију Вишеграда 31. децембра 1993. године. Захваљујући активностима Вишеградске бригаде и наших одреда одбранили смо Вишеград. На овај начин смо помогли братском српском народу - истакао је Виктор Владимирович Заплатин, командант Првог руског добровољачког одреда.

Руски добровољци одликовали су се великом храброшћу и пожртвовањем, каже генерал Војске Републике Српске Милан Торбица

- Када нам је било најтеже знали смо да имамо моћног и јаког пријатеља који је уливао снагу нама и борцима Војске Републике Српске. Уз њихову помоћ смо лакше створили Српску. И они су учествовали у стварању отаџбине, и они су дио нас и зато их не смијемо одвајати од било које друге јединце, у најмању руку су дали као и сви други за Српску - наглашава Торбица.

На ове просторе дошли су да помогну српском народу. Живот су положили бранећи Републику Српску.

- Мислим да дуг наш никада неће престати, јер ипак дати живот из друге државе за Републику Српску је заиста велика ствар - истиче Александар Савић из БОРС-а Вишеград.

Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград поручује да овакве ствари не смије прекрити заборав, већ да се морају његовати и преносити с генерације на генерацију.

- Велики допринос руског народа је у стварању Републике Српске и на нама младима је да његујемо и обиљежавамо ове значајне датуме за српски народ - каже Ђуревић.

У зонама одговорности Сарајевско-романијског, Херцеговачког и Дринског корпуса Војске Републике Српске дјеловао је Руски добровољачки одред, са 700 бораца, а 37 их је страдало. Споменици у Вишеграду остају вјечни помен, да би будућим генерацијама свједочили о њиховом херојству.