latinica  ћирилица
12/04/2019 |  17:06 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Брод: Вратити рибњаку "Југовић" стари сјај

Министар пољопривреде Борис Пашалић, обишао је са начелником општине Брод Илијом Јовичићем, рибњак "Југовић" у Сијековцу. Ово је један од четири рибњака у Српској који су до 2006. године, годишње производили око 5.000 тона рибе, али увоз без контроле, све је блокирао.

У општини Брод је 340 регистрованих пољопривредних газдинстава. Поред рафинерије, пољоривреда има све предуслове да буде друга привредна грана, ове посавске општине. Рибњак Југовић је посрнули привредни гиганат, који би могао бити трећи привредни покретач у Броду.

- Требало би урадити тоталну рекоснтрукцију. И онда би се могло запослити много више људи. И могла би се производити храна за рибе, јер практично нема озбиљне фабрике хране за рибе, на просторима бивше Југославе, могла би се прерађивати риба и могла би се произвести велика количина рибе - каже Недељко Југовић, диркетор рибњака "Југовић".

Кроз подстицаје из Републике Српске до сада је у Брод пласирано, више од два милиона марака. Рибњак Југовић, површине 64 хектара, прије рата на тржиште је пласирао годишње 700 тона рибе и запошљавао 60 радника. План је наћи рјешење за ново покретање рибњака.

- Брод има потенцијале у пољопривредној производњи и треба да их користи. Не користи довољно, због тога управо мјере, које предузима Влада Републике Српске, надлежно министратсво и помало и локална управа, иде у том правцу да се овај снажни ресурс и друштвено богаство, стави у функцију - истакао је Илија Јовичић, начелник општине Брод.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, јасно је поручио да ће министарство помоћи.

- Желимо да свако са своје стране помогне овим људима, који управљају рибњаком, а који желе и да инвестирају, и да улажу додатно, али имају одређене имовинско правне проблеме. Желимо да им помогнемо и већ наредне седмице у Бањалуци имамо састанке са свим оним факторима, који могу да буду дио рјешења.

Прије рата рибњаци: Прњавор, Приједор, Србац и Брод, производили су 13 одсто од укупне производње рибе на простору бивше Југославије. Извоз је стизао до Пољске, Белгије, Украјине, Њемачке, Аустрије и Италије. Са 5.000 тона годишње произвдње, Република Српска данас произведе тек 400 тона слатководне рибе.