latinica  ћирилица
12/04/2019 |  19:06 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Хоће ли дервентска фабрика цијеви Унис у стечај?

Поступак који претходи стечају фабрици Унис у дервенти покренуо је Окружни привредни суд у Добоју по захтјеву Нове банке из Бањалуке, која је један од највећих повјерилаца.

Много раније стечај су прижељкивали и радници али се суд опредијелио за реорганизацију и измирење обавеза, што већински власник није испоштовао.

У Унису нема никога, а пред капијом десетак радника који свакодневно штрајкују. Чекају кажу стечајног управника и штите имовину фабрике како би спријечили да се извезе.

- Извезли су 12 камиона робе. То је негдје око 500.000 марака и ми смо као пензионери очекивали да из тих средстава бар неко од пензионера буде исплаћен. Међутим, ништа није од тога било. Из тога разлога смо стали овдје и забранили било какав извоз - рекао је Борко Аничић предсједник штрајкачког одбора у Унису.

Ранко Рауковић је 27 година радио у Унису. Пензију не може да оствари као ни његове радне колеге.

- Радио сам, оболио. Ево, дочекао сам и пензију, али није ми уплаћено. Чекам од јуна прошле године. Треба непуних 9.000 уплатити - додао је Богдан Лазић.

Док су они радили њихов новац су, кажу, други трошили. Дугују им 33 плате и доприносе. На списку је око 150 радника, али производње нема од септембра прошле године. Не надају се новој шанси за Унис већ само чистом рачуну .

- Бар да нам се исплати дио плата или да намиримо пензионере да оду у пензију. Очекујемо од стечајног управника да ће нам испоштовати - нада се Радосава Миланковић, члан Синдиката,

Привремени стечајни управник у Унису Лазо Ђурђевић нагласио је да ће у понедјељак отићи да утврди да ли постоје разлози за отварање и да ли имају услови.

Из управе Униса раније су се уздали у партнерство са Русима како би избјегли стечај. Тврдили су да су им подршку ускратиле банке и радници, па је пројекат пропао. Радници огорчени на све надлежне институције. Кажу нико их није заштитио.

Стечају су се надали и прије двије године када се са дуговањима већим од 330 милиона марака суд умјесто за стечај опредијелио за реорганизацију . Још једна таква авантура, са дуговањима која су нарасла на више од 400 милиона, не би, кажу радници, донијела ништа добро, па излаз виде искључиво и стечају.