latinica  ћирилица
13/04/2019 |  11:46 | Аутор: СРНА

Градишка: Отворен турнир у говорном пикаду за слијепе и слабовиде

У Градишци је данас отворен Други међународни турнир у говорном пикаду, на којем учествују екипе удружења слијепих и слабовидих лица из Бањалуке, Новог Сада, Копра, Пакраца, Липика, Сиска, Високог, Бихаћа и домаћа екипа Свјетлост из Градишке.
Градишка: Турнир у говорном пикаду - Фото: СРНА
Градишка: Турнир у говорном пикадуФото: СРНА

Предсједник Друштва за спорт и рекреацију слијепих и слабовидих Свјетлост из Градишке Драган Суботић навео је да су ово друштво и Организација слијепих и слабовидих лица из Градишке прије годину дана набавили говорни пикадо, од када и учествују на такмичењима у Републици Српској и региону, додајући да се такмиче у шаху и голбалу.

Он је истакао да ова такмичења много значе слијепим и слабовидим - да буду физички активни и друже се са члановима других удужења и организација у окружењу.

Предсједник Спортског друштва слијепих и слабовидих "Луј Брај" из Новог Сада Бранислав Јаћевић рекао је да су организације слијепих и слабовидих Градишке и Новог сада успоставиле братске односе и имају успјешну и дуготрајну сарадњу.

Јаћевић је нагласио да слијепа и слабоваида лица не излазе много из својих кућа, због чега су оваква такмичења значајна за њихову социјализацију, дружење и размјену искуства са људима из других градова.

Виши стручни сарадник за спорт у Градској управи Градишка Душко Иветић истакао је да овај турнир показује напредак у односу на прошлу годину.

Иветић је честитао организаторима и пожелио гостима да се угодно осјећају у Градишци.

По завршетку такмичења предвиђено је проглашење побједника и додјела награда.

Домаћин је обезбиједио пехаре за прво, друго и треће мјесто екипно и медаље за прво, друго и треће мјесто у категоријама Б-1 за слијепа и Б-2 за слабовида лица.

Организатор турнира је локално Друштво за спорт и рекреацију слијепих и слабовидих "Свјетлост", а покровитељи су Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, град Градишка и Организација слијепих и слабовидих из Градишке.