latinica  ћирилица
13/04/2019 |  12:56 | Аутор: СРНА

Потписан Меморандум о оснивању Организационог комитета за Евро и Мундијал

Представници Грчке, Румуније, Бугарске и Србије потписали су Меморандум који је оквир за подношење заједничке кандидатуре ових земаља за Европско првенство 2028. и Свјетско првенство у фудбалу 2030. године.
Меморандум о оснивању Организационог комитета за Евро и Мундијал (фото:Promo/MOSS) -
Меморандум о оснивању Организационог комитета за Евро и Мундијал (фото:Promo/MOSS)

Састанку квадрилатерале у Солуну присуствовали су министри омладине и спорта Србије Вања Удовичић, Бугарске Красен Кралев, Румуније Константин Богдан Матеи и замјеник министра спорта Грчке Јоргос Василијадис, саопштено је из ресорног министарства.

Иницијални организациони комитет чиниће по четири представника сваке земље и то министар надлежан за спорт или његов представник, један званичник и два представника националних фудбалских савеза.

Удовичић је рекао да је направљен велики корак ка амбициозном заједничком циљу, чија би реализација дала значајан допринос развоју фудбала и цјелокупног система спорта и подстрек развоју комплетне фудбалске, спортске и опште инфраструктуре.

Он је додао да ће основни задатак Иницијалног организационог комитета бити да успостави оквир за подношење заједничких кандидатура за домаћинство Европског првенства 2028. и Свјетског првенства 2030. године.

- То би подразумијевало евидентирање захтјева организатора по питању правила кандидатура, утврђивање постојећих националних капацитета у погледу испуњености свих услова и, коначно, установљење додатних потреба сваке земље, важних за испуњавање свих услова кандидатуре - рекао је Удовичић.

Удовичић је додао и да је ово начин да се потврде добри односи земаља у региону.

- Поносан сам на улогу Србије у овом јединственом пројекту и захвалан свим партнерским државама и њиховим цијењеним представницима на изузетном доприносу његовом остварењу и учвршћивању узајамног пријатељства и регионалне сарадње - истакао је Удовичић.

Планирано је да Иницијални организациони комитет за подношење заједничких кандидатура засиједа два пута годишње или када се за тим укаже потреба, а предсједавање се врши наизмјенично, по принципу ротације по абецедном реду назива држава.