latinica  ћирилица
13/04/2019 |  13:47 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Давидовић: Влада ради на изналажењу конкретних мјера популационе политике

Влада Републике Српске ради на изналажењу конкретних мјера полулационе политике које ће утицати да се побољша демографска слика у Српској, изјавила је данас министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић.
Требиње - стручни скуп о наталитету - Фото: СРНА
Требиње - стручни скуп о наталитетуФото: СРНА

Давидовићева је на округлом столу о теми "Наталитет у Републици Српској", који је одржан у Требињу, истакла да Влада већ проводи низ мјера популационе политике, али да је демографска слика лоша.

Она је рекла да су у овај посао, осим Владе, активно укључени Кабинет предсједника и стручна заједница.

Предсједник Удружења гинеколога Србије, Црне Горе и Републике Српске Александар Стефановић рекао је да су учесници размијенили бројна искуства која ће имати велики значај за спашавање живота трудница.

- Крварења послије порођаја су изузетно опасна, драматична и по живот угрожавајућа стања. Оно што смо овдје расправљали током претходног дана сигурно ће имати велики значај током спашавања здравља и живота наших трудница - навео је Стефановић, који је директор Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије.

Стефановић рекао је да је пад наталитета горући проблем региона посљедњих година, те подсјетио на пронаталитетне мјере које су предузете у Србији.

Он је навео да су о трошку републичког Фонда покушаје вантјелесне оплодње у Србији проширили са два на три, а да је старосна граница са 40 помјерена на 42 године.

- Сада радимо на унапређењу нових покушаја. Донесен је и нови закон о оплодњи који омогућава донације јајних ћелија и донације сперматозоида, па жене из региона не би требало да убудуће иду на лијечење у иностранство - објаснио је Стефановић.

Предсједник Удружења гинеколога Републике Српске Весна Ећим-Злојутро, која је и начелник Клинике за гинекологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске, рекла је да гинеколог може да утиче на наталитет обезбјеђивањем сигурне његе труднице, као и савременим приступом порођају.

Стручни скуп у Требињу окупио је 106 гинеколога из Републике Српске и региона.