latinica  ћирилица
13/04/2019 |  13:52 | Аутор: СРНА

Радановић: Премјештање миграната у ненасељена мјеста - атак на повратак

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић упозорио је да би премјештање мигрантских центара из Бихаћа у ненасељена подручја Унско-санског кантона - предратна српска села, представљало директни атак на Анекс седам Дејтонског споразума који се односи на повратак.
Ђорђе Радановић - Фото: nezavisne novine
Ђорђе РадановићФото: nezavisne novine

- Тиме би се спречавао повратак Срба на пријератна огњишта, а и садашњи становници других, сусједних села били би на удару миграната, јер је било примјера да су мигранти упадали у куће и штале, да су пљачкали и нападали дјецу - рекао је Радановић Срни.

Према његовим ријечима, ненасељена подручја су искључиво српска села, јер у Унско-санском кантону не постоји ниједно бошњачко село које је ненасељено.

Радановић истиче да би премјештање миграната из Бихаћа у ненасељена подручја Унско-санског кантона, које је најавио премијер Кантона Мустафа Ружнић, представљало неуставну одлуку, јер су за вођење мигрантске политике надлежне институције БиХ, а не нижи нивои власти.

- Ријеч је о српским селима која су 1992. године или 1995. остала празна јер је Пети корпус такозване Армије БиХ протјерао Србе са тог подручја - рекао је Радановић и подсјетио да је против командата овог корпуса Атифа Дудаковића потврђена оптужница за протјеривање Срба из Бихаћа, Босанског Петровца, Босанске Крупе, Санског Моста, Кључа и других општина.

Влада Унско-санског кантона је на сједници 10. априла дала рок од 30 дана надлежним институцијама да привремени мигрантски центри "Бира" и "Мирал" у Бихаћу и Великој Кладуши буду расформирани и измјештени изван насељених подручја.

Из кантоналне Владе су поручили да ће у супротном покренути законом прописане мјере да се привремени прихватни центри у насељеним подручјима расформирају и забрани даљи прихват илегалних миграната с циљем заштите грађана Унско-санског кантона.