latinica  ћирилица
13/04/2019 |  15:27 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Пећина "Орловача" отворена за посјетиоце

Пећина Орловача која се налази у Спелеолошком комплексу у насељу Сумбуловац код Пала данас је званично отворена за посјетиоце. Са пола километра уређеном пјешачком стазом и богатим природним накитом, спада међу најљепше пећине на Балкану. Прави је бисер туристичке понуде сарајевско-романијске регије у који још треба доста уложити, прије свега у прилазне путеве. Пећина је и станиште аутохтоног слијепог миша, најугроженије врсте сисара у Европи.
Орловача - Фото: РТРС
ОрловачаФото: РТРС

Пећина Орловача удаљена је од Пала 10, а од Сарајева 15 километара, до ње се стиже уређеном пјешачком стазом. Обилазак је неизводљив без водича који вас детаљно упознаје са ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде током хиљада година.

- Посебност пећине Орловаче је то што је богата разним формама пећинског накита и могу да кажем да је једна од најбогатијих пећина на простору Балкана - каже Ивана Ковачевић, члан Еколошко-спелеолошког друштва "Орловача" Мокро-Пале.

Министарство просвјете и културе Републике Српске предложило је свим школама да у оквиру ексурзија на Јахорини посјете Орловачу. Истовремено, републички Завод за заштиту споменика одобрио је средства за истраживање горњег платоa унутар пећине, чиме ће њена понуда наредних година бити потпунија.

- Поставили смо расвјету кроз читаву пећину, што је неопходно због микро климе, истовремено радимо са основним школама у Палама, спремамао не само водиче, спелеологе већ и младе који ће моћи да пруже прву помоћ - истакао је Младен Самарџић, стручни сарадник за кулутурно-историјска и природна добра општине Пале. 

Пећина Орловача биће отворена до средине октобра, од уторка до суботе, у терминима од 9, 12 и 15 часова. Цијене улазница су од двије до четири марке у зависности од тога да ли је ријеч о ђачким ексурзијама или појединцима. Градске и општинске власти најавиле су коначно асфлатирање прилазног пута и паркинга.

- Са задовољством присуствујемо отварању сезоне у пећини Орловача. Она је свакако битан фактор у допуњавању туристичке понуде Града Источно Сарајево у љетњем периоду - поручио је Игор Тошић, директор Туристичке организације Града Источно Сарајево.

Орловача је изванредно дјело природе, у којем је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа. Кости прамедвједа пронађене су на 400 метера од улаза у пећину, а примјерке могу видјети и посјетиоци.