latinica  ћирилица
13/04/2019 |  15:39 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Мине и 24 године послије рата представљају проблем

Двадесет четири године након ратних збивања, на подручју Оштре Луке , још је око 2.600.000 метара квадратних површине, која представља сумњиву минску површину. У посљедњих десет година, три лица су смртно страдала од минско експлозивних средстава, на подручју Оштре Луке.

Минска подручја су ратна заоставштина, која предствља огроман проблем локалном становништву.

- Живот поред мина у близини баш је тежак, поготово што  унучад живи у истом домаћинству, дјеца често излазе и до шуме поготову кад буде гљива. У близини има и ловачка кућица, а све је ту минирано баш око овог ту дјела, и онда смо увијек у опасности - прича Здравко Васиљевић, мјештанин села Копривна.

Општина богата шумом, суочава се са великим пожарима, који често захвате минирана подручја. Додатни проблем представљају несавјесни грађани, који уклањају, прописно постављене знакове.

- Немали број тих табли за обиљежавање завршава на приватним објектима. С друге стране проблеме нам праве неприступачан терен и повелик број минских поља на подручју наше општине - поручује Дејан Мастикоса, командир Ватрогасне јединице Оштра Лука.

Потенцијална минска поља су читавом дужином границе између Оштре Луке и Федерације БиХ, и то на површини од стотинак километара.

- Општина Оштра Лука, на жалост није у стању да изађе са овим проблемом. Нисмо ни материјално ни кадровски оспособљени ад се ухватимо у коштац са тим - беспомоћан је Драган Станар, начелник општине Оштра Лука. 

Милиони метара квадратних, на подручју Оштре Луке и даље представљају потенцијалну опасност. Деминерски тимови Републичке управе цивилне заштите, од јуна прошле године су на терену.

- Открили смо и уништили 29 мина и једно неексплодирано убојно средство. Наравно то није ни крај овог посла чак ни на ове три цјелине које смо отворили, а имамо још двије - истакао је Ранко Марић, припадник деминерског тима Републичке управе цивилне заштите.  

Стартегија за деминирање у Босни и Херцеговини даје рок, да мине до 2025. године буду прошлост. До тада порука јасна - опрез није на одмет.