latinica  ћирилица
13/04/2019 |  15:58 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Савјет министара наставио стару праксу кршења закона

И у техничком мандату, баш као у редовном - четворогодишњем, Савјет министара наставио је стару праксу кршења закона.

Посљедњи примјер у вези је са годишњом скупштином Европске банке за обнову и развој, којој ће од 7. до 9. маја, Сарајево бити домаћин.

Осим што су средства у износу од 2,3 милиона марака за одржавање тог скупа, мимо норматива, из буџета издвојили, на исти начин стављена су на располагање сарајевској маркетиншкој организацији "ВИА МЕДИА", без тендера или бар јавног позива.

Још 2010. године БиХ се понудила да буде домаћин великог годишњег самита свјетске кредитне елите – инвеститора, банкара, гувернера...

Понуда је прихваћена. Девет година касније праве се планови, како ће се за потребе свјетских кредитора, привремено иселити нагомилани државни службеници министарстава за људска права и транспорт, са четири спрата у згради Пријатељства. У еуфоричном узлету, одјекује како нам слиједи "највећи пословни скуп у историји БиХ" и како је то признање држави и "државницима", поред чињенице што су свјетски кредитори исто признање али годинама раније, "одали", земљама окружења. Но, "домаћинска" тишина влада око новца за "добродошлицу".

А он се већ "галантно" троши, захваљујући бх. министрима, навикнутим на олако завлачење руку у заједничку нам касу. Тристо хиљада марака обезбијеђено је из резерви. А чак два милиона "великодушно" из буџета, на први поглед "здружено штедљивих" бошњачко – српских министара.

- Пред сами крај године смо добили из Министарства вањских послова, из Министарства за расељене и избјеглице, из Министарства сигурности и из Министарства промета, можда сам некога изгубио гдје су дали написмено да они имају слободан неутрошен новац, који могу усмјерити у те ствари - каже Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ у техничком мандату.

Осим што су министри у споменутим ресорима, пројектујући буџет за прошлу годину, очигледно узели више новца него што су и потрошити могли, вриједно су "одрадили" и посао посланика.

Новац је углавном повучен са ставки плате и накнаде запослених, а могућност да то ураде према законима о буџету и о финансирању институција, припада, не министрима, већ посланицима који су буџет и усвајали. Но одлучила је тако министарска већина! Одлучила је и да 2,3 милиона марака, баш као да је ријеч о властитим новцима, под "покровитељством" Министарства спољне трговине, стави на располагање "милионерима" из ЕБРД-а и да кршећи Закон о јавним набавкама, без тендерске процедуре, средства одмах "пут наставе" према маркетиншкој агенцији Виа Медиа.

Из Министарства - контролора трансакције, тек тврдња како је, кажу, "професионалног организатора изабрао ЕБРД" према својим правилима. Којим и каквим – нису нам одговорили, ни изборници, нити покровитељи. Јесте зато, али само дјелимично, директор Агенције Весна Бегановић.

Да ли су баш сви милиони стигли на њен сто, открити није хтјела. Вриједан посао је каже добила на основу "захтјева за понуде".

- У име земље домаћина, Европска банка за обнову и развој објавила је захтјев за понуде крајем новембра 2018. године. Као и друге компаније, Агенција је примила позив. Колико нам је познато, у ужем избору је учествовало пет агенција - пише у одговору директор агенције "ВИА МЕДИА" Весне Бегановић.

Колико је нама познато, име "професионалног организатора" знало се још средином прошле године. Дакле мјесецима прије наводног захтјева за понуде. Како год, тендерска процедура и равноправна тржишна утакмица је изостала.

Па ће ВИА МЕДИА и Бегановићева, са сувласником и супругом Берином Тузлићем, незаконито издвојене новце, незаконито, да троши. Заједно са Мирком Шаровићем, већ је потписала и уговоре са представницима одабраних медија.

А то папрено кошта! Домаћи медији "скромнији". Према плановима који су у нашем посједу, рекламни ТВ спотови коштају 50.000. Билборди и стубни панои још 60.000.... Па онда обезбјеђење, иће и пиће....Сарајевско састанчење "гутаће" дневно милион марака, незаконито. Но "добијаћемо" стотине милиона, наредних година. Кредита наравно – славодобитно најављују протагонисти.

- Очекујем да ће се улагања само ЕБРД-а на годишњем нивоу не само у инфраструктуру, него и у приватни сектор, у градове у БиХ кроз пројекте зелених градова повећати на преко 200 милиона евра сваке године - наводи Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату. 

У ишчекивању свјетских милиона, скромним, домаћим, бх. министри за сада развијају приватни сектор само брачног пара Бегановић – Тузлић. И не сјећају се да су незаконито дизали руке.

И тако обично гласе одговори, када се декларативним борцима против криминала, корупције, непотизма...поставе слична питања. Не спорећи значај Годишње скупштине ЕБРД-а у БиХ, Сташа Кошарац упозорава: Оно што ћемо сигурно радити и не само када су у питању ова средства и овако незаконито поступање, онда када се конституишу власти дефинитивно се приватити тог посла и тражити од надлежних органа да та питања третирају на адекватан начин. Да сви они који крше закон и процедуре одговарају пред законом.

Ако бх. министри по истом сценарију по којем троше бх новце, понуде потрошњу и епски најављиваних кредитних милиона, тешко да ће и један пристићи у БиХ. Јер гувернери, банкари, министри, премијери....поштују нормативе. Свугдје осим у БиХ.