latinica  ћирилица
13/04/2019 |  16:02 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Хоће ли Срби у Мостару послије 20 година добити министарску фотељу?

Послије двадесет година, "Координација Срба Мостар", организација српских удружења и странака, сматра да је стекла легитимитет да предложи кандидата за министарско мјесто у Кантону. Спремни су да предложе и кандидата за потпредсједника Федерације БиХ, с обзиром на то да је Србе у Федерацији, на прошлогодишњим изборима, представљала "Српска листа". Те позиције годинама су биле резервисане за појединце са листа другог политичког и националног предзнака.

На тај начин, људи су заузимали српске позиције, представљали су себе, али не и народ. Од побједничких странака, на нивоу ХНК, очекују да неодлучују у име Срба.

- Они су за нас приватни Срби, јер за мене је Србин онај човјек и грађанин, и представник народа. За мене и за нас у Координацији, човјек који одлази у Дом наорда, у клуб једног народа, мора оставити странку на вратима. Све док то није случај, нећемо прихватити да представља српски народ - истакао је Душан Голо, предсједник Координације Срба Мостар.

На српску угроженост у Федерацији, од егзистенцијалне до уставне неодређености у појединим кантонима, годинама упозоравају и из институција Српске. У Мостару су посљедњи избори одржани 2008.године.

- Укупан положај Срба у Федерацији је сложен и лош, имајући у виду да нису конститутивни у неколико кантона, како је наложио Уставни суд. Док се не десе избори, остаће неповољна ситуација за нас - напоменуо је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

ХДЗ и СДА, као побједници у Федерацији, декларативно подржавају српске захтјеве. Ипак, ријеч Срба се не чује, иако те двије странке већ слажу мозаик извршне власти.

- СДА је радила већ неке ствари по тим питањима, дакле позиције Срба, када су у питању измјене Устава кантоналних, и даље ћемо стајати уз њих - истиче Бакир Изетбеговић, предсједник СДА БиХ.

Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ истиче да несмије бити мајоризације било којег народа.

- Као што не желимо да неко представља Хрвате у име СНСД-а, или СДА, или треће странке, у име друга два народа, а да ли ће се представници договорити са овом или оном опцијом, то је већ ствар договора. Не желим улазити у то, али уважавамо легитимитет.

Координација Срба, као легитиман представник, чека званичне разговоре.

- Зашто би неки други народи користили то право и институције, као што је Влада, бирали аутентичне представнике. То је њихов израз, то су они измислили, и зашто је то право ускраћено само Србима, изгледа да само Срби овдје не могу да бирају представнике са својих листа, које је подржао српски народ - додао је Голо.

Осим представника у власти, очекују и коначно рјешавање уставног статуса.

-Имамо нека обећања, мислим да је то цјелокупан процес који треба ријешити на вишим нивоима, што се тиче и Изборног закона и легитимног представљања народа - рекао је Предраг Шупљегав, члан Координације Срба Мостар.

У Координацији Срба тврде да имају капацитет за српска мјеста на кантоналном и федералном нивоу. Разлог више је што су трпјели рјешења мимо интереса свога народа, и што за двадесет година нису могли утицати на одлуке.