latinica  ћирилица
13/04/2019 |  16:38 ⇒ 19:29 | Аутор: РТС

Протест "Сви као један – 1 од 5 милиона"

Испред зграде Народне скупштине у Београду одржава се протест под слоганом "Сви као један – 1 од 5 милиона".
Београд (Фото:Blic / RAS Srbija) -
Београд (Фото:Blic / RAS Srbija)

Скуп је почео око 15 сати испред Дома Народне скупштине интонирањем химне Србије.

Драмски умјетник Хаџи Ненад Маричић рецитовао је на почетку пјесму Владислава Петковића Диса "Наши дани".

- Грађани Србије од данас више ништа неће бити исто. Србија је била, јесте и биће слободна. Живјела слободна Србија - поручио је Маричић.

Професор Чедомир Чупић честитао је грађанима на упорности и истрајности коју су показали да протестима широм Србије.

- Показали сте свијету и нама свима да имате и свијест и самосвласт када је у питању друштво и држава - рекао је Чупић.

Истакао је да је "Вучић у своје руке ван прописаних дужности узео све и извршну и законодвну власт, а кренуо је да освоји и судску власт".

- У протеклих пет година Србија се интезивно пустоши, једна библијска земља постаје људска пустош - рекао је Чупић и додао да се зауставља запошљавање, а намети постају све већи.

Иако није као претходних недеља званично саопштена рута протестне шетње, Зоран Живковић је на конференцији за новинаре рекао да ће се ићи до зграде Владе и Славије и назад до Скупштине, али је тај план подложан промјенама.

Ово је 19. протест у Београду. Први протест одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтјеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за рјешавање питања Косова такође је један од захтјева.