latinica  ћирилица
14/04/2019 |  09:12 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Хрватска организује комеморацију жртвама логора Јaсеновац

Хрватска данас у Спомен-подручју Јасеновац организује државну комеморацију жртвама овог усташког концентрационог логора. На комеморацији је најављено присуство предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића, предсједника Сабора Гордана Јандроковића, као и министара у хрватској Влади, преносе хрватски медији.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Дан пробоја јасеновачких логораша су у петак, 12. априла, обиљежили Српско народно вијеће, Координација јеврејских општина, Савез Рома у Хрватској "Кали сара" и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Комеморација је одржана поводом пробоја јасеновачких логораша 22. априла 1945. године. Тада је око 600 мушкараца из логора Циглана покушало је пробој, а преживјело их је стотињак. Исти дан почео је и пробој заточеника из Кожаре. Од њих 167 спасило се само 11.

Предсједник координације јеврејских општина Огњен Краус тада је рекао да је Јасеновац мјесто гдје су се догађале егзекуције грађана НДХ на основу расних закона.

"У то вријеме овдје је било више од 50 логора - што концентрацијских логора смрти, што сабирних логора. У њима су грађани без обзира на доб, пол, али на основу вјерске, националне или политичке припадности ликвидирани на најокрутнији начин", подсјетио је Краус.

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи и најозлоглашенији логор у НДХ, који су формирале усташе.