latinica  ћирилица
14/04/2019 |  11:16 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Пуповац позвао избјегле Србе да гласају за улазак СДСС-а у ЕП

Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Хрватској Милорад Пуповац позвао је све Србе у Србији који имају хрватско држављанство да се пријаве за гласање на предстојећим изборима за Европски парламент и да подрже његову странку.
Милорад Пуповац - Фото: Screenshot/YouTube
Милорад ПуповацФото: Screenshot/YouTube

- Много би нам користила помоћ свих оних наших сународника који се налазе у Србији, а имају хрватско држављанство, да се пријаве за гласање у конзулатима ако немају личне карте или да дођу у конзулате на гласање ако их имају. Први српски посланик у Европском парламенту био би и њихов посланик - рекао је Пуповац за Блиц.

Пуповац је навео да ће кампања СДСС-а бити еманципаторска, односно храбра и одлучна да допринесе ослобађању од грча у којем се налазе Срби у Хрватској због јавних порука нетолеранције и мржње.

- Успијемо ли у томе, успјећемо да добијемо толико гласова да можемо рачунати на један мандат - истакао је Пуповац.

Он је рекао да Срби у Хрватској плаћају двоструку цијену малог хрватско-српског рата након рата.

- Ако питате Србе у Хрватској, они осјећају двоструку хладноћу тог односа. Али, упркос свим нашим искуствима овдје, чини ми се да се у међусобним односима хрватских и српских политика не повећава хладноћа, већ равнодушност - рекао је Пуповац.

Пуповац је рекао да Срби у Хрватској треба да коначно престану да се осјећају нежељеним у властитој земљи, коју у дугој историји живота у њој нису ништа мање задужили од оних који мисле да имају право да према њима шаљу такве поруке, него супротно.

Он је подсјетио и на запостављеност крајева у којима живе Срби, оспоравање њиховог идентитета и права да се тај идентитет његује у школама, као и на некад јаче, а некад слабије кампање за ратне злочине.

Пуповац је навео да су вјерско-националистичке политике у Хрватској толико ојачале да могу контролисати, блокирати, а по потреби и оспоравати сваку политику која је много прогресивнија од њиховог курса.

Он је рекао да Јасеновац у Хрватској, за сада, има статус другоразредног мјеста комеморације, али не и за Србе и друге народе који су жртве, као ни за противнике националистичко-вјерских политика у Хрватској.

Пуповац је истакао да националистичко-вјерски покрет у Хрватској не може да прихвати да водећи људи и институције српске заједнице у Хрватској имају своју памет, говоре својим језиком и дјелују вођени идејом слободе свих, па и Срба у Хрватској.

- Из тог разлога воде камапању против тога да Срби имају своје политичке представнике и против најистакнутијих од њих. Вјерују да ће стварањем "санитарног коридора" око њих онемогућити њихово дјеловање и уплашити Србе који их подржавају - оцијенио је Пуповац.

Он је рекао да је данашњи проблем Хрватске настојање трајног одржавања ратног стања и обнављања лоше прошлости, што уништава осјећај перспективе будућности, као и да већинска Хрватска није непријатељски расположена према Србима у Хрватској, али да се због јачања десног екстремизма обнављају предрасуде и мржња према Србима и, уопште, према другачијима.

Пуповац сматра да је пут за помирење Срба и Хрвата да обје стране спознају да су у протекле три деценије направиле више штете једна другој, него што је свако себи направио користи, јер су корист имали само трећи.

Он је истакао да Срби Хрвати треба да спознају да наставак било које врсте међусобног сукобљавања служи обостраном исцрпљивању у прошлости, док будућност пролази.

- Зато је важно да се поведу озбиљни разговори како тегове прошлости скинути са ногу, како признавати страдања једних од других и отпочети историјску политику измирења - рекао је Пуповац.

Пуповац је навео да би страдање Хрвата у Вуковару и другим мјестима у рату 90-их година прошлог вијека и Срба у "Бљеску" и "Олуји" требало да истинским хрватским и српским политикама буду повод за стварање политике измирења и савјести.