latinica  ћирилица
14/04/2019 |  11:23 | Аутор: Б92

Хамилтон побједник 1000. трке Формуле 1

Свјетски шампион у Формули 1, Британац Луис Хамилтон, побједник је трке за Велику награду Кине воженој на стази у Шангају. Била је то јубиларна, хиљадита трка.

Хамилтону је ово била 75. побједа у каријери, друга узастопна, пошто је био најбољи и на претходној трци у Бехреину.

Био је то још један фантастичан викенд за тим Мерцедеса, који је поново показао да је дефинитивно најбољи тим. Хамилтон је надмоћно побиједио, а други је био Валтери Ботас, који је трку започео са пол позиције.

Треће мјесто освојио је Себастијан Фетел, био му је то први подијум ове сезоне, док је четврти био Макс Верстапен, а пети Шарл Леклер.

Тако се и у Кини наставила доминација Мерцедеса који је показао да нема намјеру да препусти водећу позицију.

- Можда ово није био најсјајнији викенд, али ово је фантастичан резултат за тим. Сви су радили напорно. Нисмо имали представу како ће ићи Ферарију. Имати прво и друго мјесто на јубиларном хиљадитом Гранд прију је нешто посебно. Старт је направио разлику. Стратегија је била веома важна у све три трке, видите да је све тако близу. Заиста не знам како ће изгледати наредна трка - изјавио је Хамилтон непосредно по завршетку трке.

Хамилтон је већ на старту успио да са друге позиције заобиђе тимског колегу Валтерија Ботаса, над којим је стекао предност од пет секунди прије истека 22.круга.

Одлука Мерцедеса да Ботас "брани" Хамилтона од напада Фетела, условила је да та предност током трке падне на око двије секунде, али у финишу, Хамилтон је поново додао гас и остварио велику предност.

Наредна трка шампионата Формуле 1 на програму је 28. априла на стази у Бакуу у Азербејџану.

У генералном поретку, Хамилтон води са 68 поена, други је Ботас са 62, трећи Верстапен са 39, а четврти Фетел са 37 поена.

1. Луис Хамилтон (Мерцедес) 1:32.06,350
2. Валтери Ботас (Мерцедес) + 6.552
3. Себастијан Фетел (Ферари) + 13.744
4. Макс Верстапен (Ред Бул) +27.627
5. Шарл Леклер (Ферари) +31.276
6. Пјер Гасли (Ред Бул) +89.307
7. Данијел Рикардо (Рено) круг
8. Рикардо Перез (Рејсинг Поинт) круг
9. Кими Раиконен (Алфа Ромео) круг
10. Александер Албон (Торо Росо) круг