latinica  ћирилица
14/04/2019 |  11:28 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Скупштина Савеза 19. априла о састанку са званичницима Србије и Српске

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да ће 19. априла бити одржана Скупштина Савеза на којој ће се представници чланица ове организације припремити за састанак са највишим званичницима Републике Српске и Србије који ће бити одржан почетком маја у Бијељини.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић је рекао Срни да се на састанку у Бијељини очекује присуство начелника/градоначелника већих градова Србије, те нагласио да је то прилика да се прошири сарадња локалних заједница Републике Српске и Србије и у другим областима.

- Ми већ имамо сарадњу са великим бројем градова и општина из Србије у области културе, спорта, невладином сектору, гдје заједнички пишемо пројекте. Јако је битно да сад кренимо са привредном сарадњом, односно да компаније из Србије инвестирају или у пословне зоне, или у неке друге врсте бизниса - услужних, производних у нашим локалним заједницама - истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, један од приједлога биће и организација неког заједничког скупа, на који би били позвани сви већи привредници из Србије, да дођу и да покушају да инвестирају одређена средства у локалним заједницама Републике Српске.

Ђосић је подсјетио да је Србија одлучила да помогне локалне заједнице у Републици Српској са око 9,5 милиона евра, што је већ трећи пут.

- Први је и јединствен случај да Влада Србије, путем Владе Републике Српске, подржи у највећем дијели инфраструктурне пројекте у општинама и градовима Српске - рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, овим трећим позивом Владе Србије обухваћен је и један број локалних заједница Републике Српске које нису биле обухваћене са претходна два.

- Имајући у виду да су буџети локалних заједница великим дијелом преоптерећени и да у њима увијек недостаје средстава за реализацију инфраструктурних пројеката, ова помоћ је више него добродошла - истакао је он.

Према ријечима Ћосића, готово све локалне заједнице из ових средстава финансирају значајне капиталне пројекте, па самим тим и општина Источно Ново Сарајево, чији је он начелник.

- У овом позиву одобрено нам је милион евра за изградњу градског трга који ће имати назив Трг Републике Србије, а завршетак његове изградње очекује се до краја године - рекао је Ћосић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је раније да ће се почетком маја, највероватније у Етно-селу "Станишић" код Бијељине, окупити сви начелници и градоначелници из Српске, укупно 64 локалне зајенице, и неколико из Федерације БиХ гдје је већинско српско становништво.

Према његовим ријечима, на овој скуп ће доћи предсједник Србије Алексадар Вучић и премијер Ана Брнабић, те предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и други званичници из Српске и Србије.

- Разговарало би се о реализацији пројеката, а отворила би се и питања даље сарадње у реализацији неких будућих пројеката за које већ сада правимо планове - рекао је Вишковић.