latinica  ћирилица
14/04/2019 |  12:04 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Како изабрати занимање да послије школовања одмах се добије посао?

На Економском факултету Брчко, Универзитета у Источном Сарајеву, одржан је округли сто о томе, како младе директно усмјерити на избор занимања, са којим могу бити конкурентни на тржишту рада. Разлог је више него очигледан, хиперподукција кадрова, које не тражи тржиште.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Уписна политика понуђених занимања у средњој школи и број студентских мјеста на одређеним катедрама, већ деценијама не прате потребе тржишта, што је један од разлога вишка кадрова и дугодишњих чекања на заводима за запошљавање. Един Турсуновић нада се да је изабрао прави смјер.

- Квалитет образовања је на високом нивоу. И кад завршиш факултет, треба се изборити за квалите за своје радно мјесто - каже Турсуновић.

Владо Јевтић, директор Завода за запошљавање Брчко истиче да ученбици и студенти по завршетку школовања требају равноправно конкуристати за посао.

- Суштина је да када ученици завршних разреда средњих школа и стуеднти, када изађу на тржиште, прије нађу посао а са друге стране да послодавци нађу квалификовану и образовану радну снагу, која ће испунити њихова очекивања.

У првивредној комори дистиркта Брчко истичу да се не води организована уписна политика и да нико из образовања и јавног секотра, не прати тржишне трендове и токове. А све то је на штету јавног интереса и националног бруто дохотка.

- Суочени смо са једним великим проблемом, а то је недостатак квалификоване радне снаге. Са друге стране имамо вишак непотребне радне снаге и када се томе дода још одлазак ове квалитетне и квалификоване радне снаге, ових дана посебно је изражен одлазак у иностранство бојим се да практинчно привреда која је и овако лоша, остаје без то мало кадра и долази у још једну тежу ситуацију - напомиње Јеленко Илић, предсједник Привредне коморе дистрикта Брчко.

На брчанском заводу за запошљавање нема дипломаца са економског факултета у Брчком, али то не значи да се не морају пратити тржишне тенденције.

- По завршетку екномског факултета, много од њих већ имају свој први радни ангажман али поред тога ми смо свједоци и свјесни да савремени пословни мабијент изискује нове трендове, нове профиле. И поред тога добијамо сигнале од послодаваца да требају квалификовани и стручни рачуновође, добри маркетари и остали профили - напоменуо је Срђан Лалић, декан Економског факултета Брчко, Универзитета у Источном Сарајеву.

Оркугли сто о теми "Омладина и струкове дјелатности", одржан је уз покровитељство Владе дистиркта Брчко и Завода за запошљавање Брчко.