latinica  ћирилица
14/04/2019 |  13:30 | Аутор: СРНА

Комисија о посљедицама бомбардовања почиње са радом за неколико дана

Комисија за испитивање посљедице бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом 1999. године почеће са радом за неколико дана, рекао је министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван.
Посљедице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијом - Фото: Getty Images
Посљедице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијомФото: Getty Images

Триван истиче да су несумњиве посљедице гађања Србије осиромашеним уранијумом током НАТО бомбардовања 1999. године и да је само питање гдје и колико.

Он је рекао да се комисија неће бавити само тиме, него и посљедицама бомбардовања петрохемијских постројења гдје су "штете епске".

- Када смо прескочили опструкције, кашњења, остало је још да се комисији нађе простор за рад и почеће са радом за неколико дана - рекао је Триван за Радио Београд.

Триван је додао да се мора знати чињенично стање да би се могло видјети шта даље треба да се предузме за животну средину и здравље људи.

Када је ријеч о екологији, Триван упозорава да мини-хидроелектране уништавају животну средину и додаје да је прерада отпадних вода приоритет Министарства заштите животне средине Србије.

- Одлучили смо се за више мањих система за пречишћавање. Биће их 350, а коштаће нас пет милијарди евра - рекао је Триван.

Он истиче да је прича о обновљивим изворима енергије неприхватљива, да је корист два одсто, а штета огромна.

Триван је оцијенио да су мини-хидроелектране "хорор", те да ресорно министарство већ води разговоре са власницима и траже заједнички језик.

- Нисам ни за то да мини-хидроелектране раде на заштићеним добрима - додао је Триван.